We brengen dagelijks ongemerkt heel wat uren achter ons bureau door. En dat zitten heeft meer invloed op je gezondheid dan je denkt. Waarschijnlijk weet je dat het belangrijk is om regelmatig op te staan en te bewegen. Maar wist je dat ook de houding waarin je werkt van invloed is op je wel of niet gezond voelen?
Jouw bureaustoel speelt daarbij een grote rol. Als je denkt aan het gevoel dat je krijgt na een tijdje op een stoel die niet lekker zit, begrijp je dat je niet zomaar voorbij kunt gaan aan het comfort van je bureaustoel. Zeker niet als je als ondernemer veel achter je scherm zit en daardoor vaak dezelfde houding aanneemt. Het is daarom belangrijk om je stoel weloverwogen te kiezen; je zou niet de eerste zijn die een stoel voor kantoor koopt op basis van design en kleur en daar later spijt van krijgt!
Verstelbare bureaustoelen
In plaats van te kiezen voor de looks, is het verstandig om op zoek te gaan naar een bureaustoel met verstelbare rugleuning en eventueel armleuningen die je in hoogte kunt aanpassen. De mogelijkheid om kleine aanpassingen te maken, helpt je je bureaustoel helemaal op jouw lichaam en zithouding af te stemmen.
Op die manier zit je in een gezonde houding achter je bureau en belast je je lijf niet. Alleen met een goed afgestelde bureaustoel kun je allerlei gezondheidsproblemen als nekpijn en rug- en schouderklachten en zelfs RSI voorkomen.
Tips voor de aanschaf van je nieuwe bureaustoel
Waar moet je dan op letten als je op zoek gaat naar een nieuwe stoel? Allereerst dat de stoel die je op het oog hebt je ondersteunt en ervoor zorgt dat je rechtop zit. Verder zijn er nog een aantal aandachtspunten:
- De stoel is in hoogte verstelbaar. Een goede zithouding begint met de juiste zithoogte. Je boven-en onderbenen moeten een hoek van 90° maken als je je voeten plat op de grond zet. Door de hoogte van je bureaustoel te veranderen, kun je voor de juiste hoek zorgen.
- De hoogte van de eventuele armleuningen stel je op dezelfde manier af als de zithoogte van je stoel. Je boven-en onderarmen maken een hoek van 90° als je armen op de stoel leunen, Je schouders hangen daarbij ontspannen naar beneden. Als je je armleuningen te hoog afstelt, trek je ongemerkt je schouders omhoog met pijnlijke schouders tot gevolg
- De rugleuning moet je op de juiste hoogte en zelfs met de juiste helling kunnen afstellen. Belangrijk daarbij is wel dat je je schouders nog vrij kun bewegen. Verder moet de ruggensteun de juiste tegendruk geven in je onderrug om een gebogen zithouding en daarmee rugklachten te voorkomen.
- De zitting van de bureaustoel is anatomisch gevormd en kun je naar voren en naar achter verplaatsen om je onderbenen goed te ondersteunen. Vering in het zitgedeelte is fijn, maar niet per se een must.
Ergonomische werkplek
Als je de bureaustoel hebt gevonden die bij je past, heb je al een goede stap gezet om je werkplek zo gezond en ergonomisch mogelijk te maken. Je kunt ook de hoogte van je bureau aanpassen aan je eigen lengte en je schermopstelling onder de loep nemen. Zo creëer je een optimale werkplek die gezondheidsproblemen op termijn voorkomt.
….
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Manutan.nl