Veel startende ondernemers beginnen met een eenmanszaak. Een eenmanszaak is snel, eenvoudig en zeer voordelig op te richten in vergelijking met een Besloten Vennootschap (BV). Wanneer de onderneming meer omzet begint te draaien en groeit, is een eenmanszaak niet meer zo voordelig en verstandig. Maar geldt dit ook voor jou? Hieronder beschrijven we drie veelvoorkomende scenario’s, zodat jij kunt bepalen wat verstandig voor jou is: een eenmanszaak of BV.
Scenario 1: de risico’s worden groter
Laura is schoonheidsspecialiste en heeft een eigen salon aan huis. Door veel mond-tot-mond reclame en succesvolle berichten op sociale media is haar klantenbestand behoorlijk uitgebreid het afgelopen jaar. Ze kan de drukte in haar eentje niet meer aan en besluit om extra personeel aan te nemen.
Omdat Laura personeel in dienst gaat nemen doet ze er goed aan om haar eenmanszaak om te zetten in een BV. Op deze manier is zij niet meer privé aansprakelijk voor eventuele zakelijke schulden die zij aangaat. Andere situaties waarbij het verstandig is om over te stappen naar een BV zijn: een langdurig contract afsluiten (bijvoorbeeld een huurcontract) en wanneer er een voorfinanciering wordt aangegaan.
Let op: bestaande contracten gaan niet standaard mee naar de nieuwe BV. Daarvoor blijft zij nog wel privé aansprakelijk, tenzij de andere partij meewerkt aan een overzetting.
Scenario 2: de omzet groeit snel
Lisette is twee jaar geleden haar eigen webshop in tweedehands designertassen begonnen. In de eerste anderhalf jaar maakte Lisette nauwelijks omzet en daarom gaf een bevriende jurist haar het advies om te beginnen met een eenmanszaak. Ze kon dan gebruik maken van fiscale aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.
Nu zijn we anderhalf jaar verder, Lisette heeft het drukker dan ooit en de omzet groeit dagelijks. Doordat de omzet van haar webshop hard groeit, raadt de bevriende jurist aan om haar eenmanszaak om te zetten in een BV. Als Lisette haar eenmanszaak omzet in een BV hoeft zij minder belasting te betalen ten opzichte van een eenmanszaak. Lisette betaalt nu namelijk inkomstenbelasting over de winst en dat is in haar geval 52%. Als Lisette haar eenmanszaak omzet in een BV hoeft zij slechts 20% belasting te betalen over de winst. Wanneer de winst van Lisette meer dan €200.000,= wordt, moet zij 25% belasting betalen over haar winst boven € 200.000,=. Op deze manier houdt Lisette meer geld over wat ze kan investeren in haar webshop.
Let op: hiermee is het geld nog niet in Lisette’s privé portemonnee gekomen. Ze kan dit geld na belasting wel gebruiken voor zakelijke investeringen, maar als ze het in privé wil gebruiken zal ze eerst een DGA loon aan zichzelf moeten uitkeren.Dit is 52% belast zoals hierboven genoemd. Pas daarna kan ze dividend aan zichzelf uitkeren dat voor 25% is belast. De “dividendroute” is voordelig: 20% + 25% is minder dan 52% loonbelasting, maar daar moet wel geld voor over zijn na het uitkeren van het verplichte DGA Loon.
Scenario 3: meer kapitaal en investeerders aantrekken
Julie is vorig jaar, direct na haar studie Eventmanagement, haar eigen evenementenbureau begonnen. Ze organiseert waanzinnige kinderfeestjes in het luxe segment. De aanvragen blijven binnen stromen en Julie is van mening dat haar bedrijf een gat in de markt is en een groot succes gaat worden. Maar om groter en nog succesvoller te worden heeft ze wel nieuw kapitaal nodig en moet ze investeerders aantrekken.
De structuur van een BV maakt het eenvoudiger om nieuw kapitaal en investeerders aan te trekken dan een eenmanszaak. Over het algemeen staan investeerders niet te springen om te investeren in een eenmanszaak. Dan wordt de eenmanszaak namelijk een VoF, met de investeerder als andere vennoot naast haar. De investeerders worden hiermee persoonlijk aansprakelijk gesteld voor schulden aangegaan door de andere vennoot.
De overdracht van de eigendom van een BV is ook eenvoudiger dan de overdracht van een VoF. Bovendien oogt een BV veel professioneler dan een eenmanszaak. Dit komt omdat de eisen voor het oprichten van een BV uitgebreider zijn dan het starten van een eenmanszaak. Bovendien heeft de eigenaar van een BV de plicht om de administratie zeer nauwkeurig bij te houden en jaarlijks een jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. De strengere eisen voor het oprichten en uitgebreide administratieplicht dragen bij aan het professionele beeld over de BV.
Twijfel je of jouw onderneming al volwassen genoeg is om te worden omgezet in een BV? Neem dan contact op met één van de juristen van FIRM24 voor advies.