Waarom Germien?
Omdat zij met haar rouw-en verliesbegeleiding mensen helpt weer grip op hun leven te krijgen
Paradepaardje:
Labyrinthoss
Typisch Germien:
Getrouwd met Ivo MOEDER VAN 3 TIENERS geen geld, maar mooie herinneringen sparen reizen muziek voormalig medisch maatschappelijk werker lezen film LABYRINTHOSS® ROUWKWARTET
Als medisch maatschappelijk werker in een ziekenhuis was Germien met name betrokken bij patienten die de diagnose kanker kregen. Zij kon hen echter slechts een klein stukje begeleiden tijdens hun ziekteproces en moest hen door verwijzen als er andere verliezen aan de orde kwamen. Dat was onbevredigend. Collega’s hadden naast hun baan ook een eigen praktijk, Een mooie combinatie vond Germien. Ze besloot zich daarom verder te verdiepen in rouw- en verliesverwerking en een eigen praktijk op te starten.
“De eerste vier jaar heb ik mijn Labyrinthoss gecombineerd met werken in loondienst. Dat maakte het opzetten van mijn praktijk en het uitwerken van mijn plannen financieel haalbaar. Twee jaar geleden heb ik ontslag genomen bij het ziekenhuis om me volledig te richten op mijn onderneming. Financieel gezien was dat eerste jaar zonder baan vrij zwaar, omdat ik besloot te investeren in een studie en in de ontwikkeling van mijn Labyrinthoss® Rouwkwartet.”
Labyrinthoss® Rouwkwartet
“Tijdens mijn opleiding Rouwbegeleidingskunde onder de Hogeschool Utrecht (inmiddels bekend als de opleiding Verlies- en rouwtherapie Sociale Academie Utrecht) heb ik dit rouwproduct ontwikkeld. In eerste instantie dacht ik aan een klein doosje met 10 kwartetten. Maar het werd steeds groter en werd uiteindelijk een methode voor de hulpverlener. Het is een laagdrempelige manier om verliezen ‘aan te kaarten’. Het is niet alleen gericht op het rouwproces rondom overlijden en/of eenzaamheid, maar op verlies in de breedste zin van het woord. Het kan dus bijvoorbeeld ook gaan om verlies van baan of huwelijk. Hulpverleners kunnen deze methode gebruiken in de groepen die zij begeleiden, maar ook in 1-op-1-gesprekken.”
“Tijdens de pilots met het kwartet merkte ik dat collega’s meer uitleg en verdieping nodig hadden om ermee aan de slag te kunnen. Toen is het idee van een training ontstaan. Ik verzorg nu dus de training ‘Ik kan niet tegen mijn verlies!’ waarmee hulpverleners een licentie kunnen verkrijgen voor het werken met het rouwkwartet. Ik merk dat mensen inzien wat een meerwaarde het kwartet tijdens de begeleiding kan hebben zo gauw ze er werkelijk mee aan de slag gaan tijdens de training. Met name in 1-op-1 gesprekken hebben de thema’s met de foto’s een grote meerwaarde voor het begeleidinsgtraject.”
Rouw-en verliesbegeleiding
“Natuurlijk draait het in mijn praktijk niet alleen om dit rouwkwartet. Mijn focus ligt op het weer op weg helpen van mensen die het gevoel hebben door verlies, stress of angst de grip op hun leven te verliezen. Het is zo mooi om mensen te mogen begeleiden die hierdoor een positeive verandering doormaken en verdieping vinden in het leven!”
“Ik verzorg verder naast de trainingen voor het rouwkwartet ook trainingen bij instellingen en bedrijven om stil te staan bij het verlies waar hun werknemers mee te maken krijgen. Dit kan het overlijden of ziekte van een college zijn, het overlijden van een cliënt of patiënt, maar ook een fusie, een reorganisatie of een sluiting van een filiaal of dependance.”
Rouwcafé Oss
“En ik heb dit jaar met hulp van andere professionele hulpverleners het Rouwcafé Oss opgezet. Met dit initiatief bieden we op vrijwillige basis een plek om stil te staan bij het verlies van een dierbare, samen met anderen. We ontvangen hier subsidie voor van de gemeente Oss. Het komend jaar zal ik een manier moeten vinden om sponsorgeld binnen te krijgen. De subsidie die we krijgen is namelijk een 2jarige-opstartsubsidie. Vanaf 2019 moeten we het financieel gezien helemaal zelfstandig draaien en dat gaan we waarschijnlijk doen in de vorm van een stichting.”
Een goedlopende praktijk en ervaringen
“Ik ben heel trots dat het me gelukt is in zes jaar tijd een goedlopende praktijk op te zetten. Hoe cliché dat ook mag klinken: ook dankzij de steun van mijn echtgenoot die met mij meedacht en mij de ruimte gunde om het op te bouwen.”
“Net zoals bij mijn kwartet ben ik ‘gewoon’ begonnen met een eigen bedrijf, zonder business plan ofzo. Gewoon doen omdat het me leuk leek. Eerst aan de huiskamertafel, daarna vanuit een ruimte achter mijn keuken en nu in een eigen ruimte bij een huisartsenpraktijk. En dan heb je van alles uitgedacht, maar moeten er ook nog klanten komen. Die koude acquisitie vond en vind ik het moeilijkst. Je moet jezelf gaan verkopen! Maar als je eenmaal een cliënt binnen hebt, blijken dat je beste ambassadeurs te zijn en zo gaat het balletje rollen.”
Zelfvertrouwen en zelfstandigheid
“Het ondernemen heeft me veel gebracht: Vooral zelfvertrouwen, maar ook zelfstandigheid, andere contacten, nieuwe initiatieven. Het enige wat ik erg miste sinds ik mijn baan heb opgezegd, was de samenwerking met collega’s. Gelukkig kreeg ik na het oefenen van mijn rouwproduct bij een zorginstelling voor ouderen een kleincontract van 8 uur als verpleeghuis maatschappelijk werker aangeboden. Een kans die ik met beide handen heb aangenomen. Niet zozeer voor het geld, hoewel dat mooi meegenomen is, maar vanwege het contact met collega’s!”
Gouden tip!
“’Gewoon doen!’ Als je een keuze maakt, helpt positieve energie je verder bij het zelfstandig ondernemerschap. Als ik terugkijk op de afgelopen zes jaar zie ik dat op momenten dat er geen ruimte in mijn hoofd was door bijvoorbeeld privé-omstandigheden, ik weinig aanmeldingen kreeg. En als de rust er weer was en dus de ruimte terugkwam, de aanmeldingen weer binnenstroomde. Ook al is het soms zwaar, geniet van het ondernemen!”