Een van de snelste manieren om op grote schaal zichtbaar te worden en klanten vertrouwd met jou te maken is door het inzetten van video. Nieet alleen als ‘stories’ en ‘lives’ op social media, maar ook op bijvoorbeeld je website. De cijfers over videoconsumptie en het effect ervan liegen er niet om: mensen willen video. Een goede reden om dus uit je comfortzone te stappen en eht te doen. Anders doet je concurrent het wel.
Heb je mijn vorige artikelen gelezen, dan ben je helemaal klaar om klanten te helpen: je hebt onderzoek gedaan, je kennis omgezet in een aantrekkelijk online product en je web presentatie op orde gemaakt.
Hoe raken koopklare klanten op de hoogte van jouw bestaan?
De volgende stap is bekendheid verkrijgen en klanten werven. Netwerkbijeenkomsten bezoeken, gastspreken, blogartikelen schrijven. Het zijn allemaal effectieve manieren om jezelf persoonlijk te presenteren.
Maar vaak zie je het resultaat pas op lange termijn. En die tijd heb je niet …Dus hoe kun je nou in 1 week 500 of misschien wel 5000 potentiële klanten bereiken en tegelijkertijd een memorabele indruk maken en vertrouwen kweken?
Beter gevonden dankzij video
Volgens een onderzoek van Forrester leest 20% van je websitebezoekers jouw content en bekijkt 80% video op je site. Ook sociale media berichten met video worden vaker gelezen, besproken en gedeeld dan tekstberichten. En dat niet alleen: Youtube filmpjes eindigen hoger in de Google zoekresultaten, dan een geschreven post over hetzelfde onderwerp.
Dat je met een video dus beter gevonden wordt is duidelijk. Waarom is dat ook alweer belangrijk?
– Omdat mensen internet voornamelijk gebruiken bij hun zoektocht naar antwoorden en oplossingen.
– Als jouw antwoorden gevonden worden, net als jouw diensten, dan maakt de bezoeker van je website gemakkelijk de stap naar betalende klant.
Een belangrijke voorwaarde voor die stap is o.a. vertrouwen winnen. En dat is nou precies waarom je met video snel resultaten boekt.
Snel persoonlijke connectie
90% van de informatie die naar je hersenen getransporteerd wordt, is visueel. Kijkers zijn dus veel meer geneigd zich verbonden te voelen met jou na het kijken van een video dan na het lezen van bijvoorbeeld jouw blog. Net als een ‘real-time’ ontmoeting pikken we signalen op bij het zien en horen van iemand. Dit maakt dat we ons aangetrokken voelen tot een persoon (of niet) en deze persoon vertrouwen.
Vertrouwen is nog steeds een voorwaarde voordat mensen klant bij jou worden. Ik merk het bij mijzelf ook: Als ik met iets nieuws bekend wil raken en ik heb de keuze, dan kies ik voor het bekijken van een video. Zeker als het gaat om het afnemen van een (verpakte) dienst, vind ik dat ik dankzij video veel sneller een goede indruk heb van de aanbieder zonder te hoeven reizen in tijd of ruimte.
Zelf zet ik ook video in voor mijn bedrijf omdat ik simpelweg te ver van mijn klanten vandaan zit. Maar ook als dat niet het geval was, zou ik veel gebruik maken van video en live uitzendingen omdat ik daarmee ambitieuze plannen voor mijn bedrijf kan waarmaken zonder mijn privéleven eronder te laten lijden.
3 video formaten waar je zo mee kunt beginnen
Je hebt misschien nog wat hordes te nemen om professioneel met video aan de slag te gaan. De techniek staat niet stil en het is steeds makkelijker om video op te nemen. Ook als je niet voor de camera wilt.
Hier een paar formaten van makkelijk te maken video’s die jij vandaag nog kunt maken om klanten te werven:
- Introductie filmpje – Vertel wat je doet en waarom je dit doet in 30 seconden (jouw ‘elevator pitch’ ) voor de webcam
- Antwoord op meest gestelde vraag – Geef antwoord op een vraag die je regelmatig van (potentiële) klanten krijgt
- Presentatie hergebruikt – Zet de presentatie die je laatst als spreker gaf om in een video. In zijn geheel of opgeknipt in stukjes van 5 minuten (In PowerPoint kun je een video opnemen of gebruik bijvoorbeeld movenote.com)
Het slechte nieuws over video
Dan nog slecht nieuws: jouw video is als een speld in de internet-hooiberg. Vergeet daarom niet jouw video zelf te verspreiden als een virus op videokanalen, sociale kanalen en als persoonlijke berichten.
Onderzoek vooral nog eens of video op een nieuwe manier ondersteund wordt op de kanalen waarop je al actief bent. Veel ondernemers weten bijvoorbeeld niet dat je op LinkedIn een pagina voor je bedrijf kunt maken en daarop je diensten en producten kunt promoten met o.a. een video.
3-2-1 Action!
Zit je er al een tijdje tegenaan te hikken? Vervang dan je volgende blogartikel door één van de bovenstaande video formaten. Wees niet te kritisch over het resultaat: plaats wat je gemaakt hebt en besluit pas na 3 video’s of het iets voor jou en je bedrijf is.
Ik ben benieuwd wat jouw motivatie is om jezelf wel of niet op deze manier te presenteren. Laat je reactie hieronder achter zodat we er allemaal van kunnen leren.