Je kent het vast wel: van die klusjes op je “to-do-list” die je maar voor je uit blijft schuiven omdat je er tegenaan hikt. Of je gunt jezelf geen tijd om eens rustig na te denken over de eerste stap die je moet nemen om een taak te volbrengen. Terwijl de ervaring leert dat eenmaal begonnen het vaak meevalt en je, voor je het weet, jezelf met een tevreden gevoel de vraag stelt “was dat nou alles?” Het had je heel wat tijd gescheeld als je dus de koe meteen bij de horens had gevat.
En je kent ook vast dat beklemmende gevoel van de tikkende klok en die deadline die steeds sneller dichterbij lijkt te komen. Sommigen van ons worden daar alleen maar creatiever en geconcentreerder door, maar anderen bekruipt dan het gevoel dat er niks meer te redden is en hebben door de stress geen idee meer hoe nu verder te gaan om het toch te halen.
Tijdtekort
Waarom is het toch net of je constant tijd tekort komt? Je rent achter allerlei afspraken aan en lijkt geen kwartiertje over te houden voor ontspanning en dingen die je leuk vindt om te doen. Het scheelt te weten dat je niet de enige bent die de wijzers van de klok af en toe zou willen afremmen. En gelukkig zijn er hulpmiddelen die je kunnen helpen in je “strijd tegen de tijd”.
Time management
De Italiaan Francesco Cirillo ontwikkelde begin jaren ’90 de “pomodoro techniek” voor zichzelf om beter te kunnen studeren en te concentreren. Zijn time management methode is één van de meest simpele, maar daardoor niet minder effectieve, in zijn soort. Je deelt je werktijd op in blokken van 25 minuten met daarna 5 minuten pauze. Na het vierde blok las je een langere pauze van maximaal 20 minuten in om daarna weer overnieuw te beginnen.
Tijdsblok
In een tijdsblok concentreer je je volledig op één taak van je takenlijst. Op die manier verplicht je jezelf toch je taken uit te voeren, dat vervelende klusje te klaren of na te denken over die eerste (en verdere stappen) van een nieuw project in een vrij kort tijdsbestek. De ervaring leert dat het ook een goed hulpmiddel is om “dode” momenten tussen verschillende afspraken beter te benutten.
Pomodoro
Waarom noemde Cirillo zijn techniek “pomodoro”, tomaat? Heel eenvoudig: naast je takenlijst en eventuele pen en papier is het enige hulpmiddel dat je echt nodig hebt een kookwekker. En de kookwekker die hij de allereerste keer gebruikte, had de vorm van een tomaat. Natuurlijk is een kookwekker in een andere vorm ook goed. En mocht je er geen bij de hand hebben, dan zijn er via de pomodoro-site en op het net verschillende (gratis) virtuele kookwekkers te vinden: Cherrytomato of Pomotime voor Windows, Pomodoro 0.22 voor Mac, een online-versie waarvoor je je eigen account kunt aanmaken en zelfs een “pomodoro” voor je Iphone. Wil je je verder verdiepen in de pomodoro-techniek, dan kun je op de site het ebook in het engels downloaden.
Bronnen: lifehacker.com, pomodorotechnique.com