Je droomt er al een tijdje over: je eigen kapperszaak. En dan kom je opeens langs een mooi pandje dat te huur of zelfs te koop staat. De kriebels nemen toe: je ziet jezelf al staan, een klant knippend en fohnend. De stap wagen of toch niet? Je hebt salonervaring, weet wat er komt kijken bij het runnen van een zaak. Misschien is dit dé kans om die droom eindelijk werkelijkheid te laten worden?
Wat past bij jou
Voordat je naar de Kamer van Koophandel rent om je in te schrijven is het belangrijk om wat zaken voor jezelf op een rij te zetten. Bedenk wat voor een soort kapsalon je zou willen beheren. Een klassieke zaak? Voel je meer voor een trendy kapsalon? Ga je voor een luxere salon waar je veel tijd kunt besteden aan je klanten of juist voor een budgetkapperszaak? Blijf dichtbij jezelf en bedenk wat goed bij je zou passen. Het is de eerste stap in jouw positionering als kapper.
Marktonderzoek
Ga vervolgens op onderzoek uit. Zou jouw zaak op de plek waar je je wilt vestigen ook kans hebben? Als je je richt op een jeugdig en trendy publiek, is een zaak in een wijk waar veel ouderen wonen misschien niet zo’n goed idee. En wie zijn jouw concurrenten? Welke andere kappers zijn er in de buurt en op wie richten zij zich? Op welke manier onderscheiden zij zich van de anderen? Komt dat overeen met wat jij voor ogen hebt of juist niet. Biedt het je kansen of is er zoveel concurrentie dat het verstandiger is ergens anders een zaak te openen? Of is het misschien zelfs beter helemaal af te zien van je plannen?
Voorbereidingen
Schrijf na het eerste onderzoek een businessplan voor je eigen onderneming. Het helpt om in die eerste fase, waarin je hoofd overloopt met al je plannen, alles vast te leggen zodat je handvatten hebt en gericht te werk kunt gaan. En dan zijn er nog allerlei bijkomstige zaken waar je aan meot denken. Check bij de gemeente of je in het pand dat je op het oog hebt, een kapperszaak mag openenen en welke eventuele vergunningen je nodig hebt. bedenk of je meteen van start gaat met een team van medewerkers of wil je de eerste tijd in je eentje werken. Informeer bij een deskundige op financieel gebied of bij de overkoepelende organisatie ANKO waar je allemaal aan moet denken waar het de administratieve kant van je zaak betreft. Met welke belastingen moet je bijvoorbeeld rekening houden en hoe bepaal je je tarief?
Inrichting
Als je voorbereidingen hebt afgerond en en weet hoe je jij kapperszaak wilt runnen, is het tijd om ’tastbare’ stappen te nemen. Een belangrijke fase daarbij is de inrichting van je pand; daarmee kun je jezelf positioneren en de jouw doelgroep aanspreken. Hoe ga je je zaak inrichten? Welke kleuren ga je gebruiken? Welke kappersstoel past daarbij en hoeveel zet je er neer? Hoe zien jouw spoelbakken eruit? En natuurlijk: voor welk merk verzorgingsproducten kies je?
En dan…
…als je al je voorbereidingen getroffen hebt, je je zaak hebt ingericht en de deuren voor het eerst hebt geopend gaat het echte werk pas beginnen. Verzin acties om je eerste klanten binnen te krijgen, zorg everoor dat je in beeld blijft bij je klanten. Vraag hen om feedback om te weten te komen of je nog dingen kunt verbeteren. En, net zo belangrijk, evalueer regelmatig aan de hand van de cijfers of je op de goede weg bent.
Een eigen website is heel erg belangrijk als je pas je eigen zaak opstart. Iedereen zoekt alle informatie tegenwoordig online op. Jouw eigen website is je visitekaartje en moet klasse uitstralen als je klanten wilt aantrekken. Een mooie website laten maken hoeft helemaal niet duur te zijn!