In het begin is het nog vrij overzichtelijk, het magazijn van je webshop. Een paar planken op zolder of in de garage zijn vaak voldoende voor je voorraad. Misschien red je het daarna nog met een paar extra kasten als het aantal bestellingen groeit of wanneer je je assortiment uitbreidt. Maar met het groeien van het aantal bestellingen, heb je meer ruimte nodig en kost het orderpicken je steeds meer tijd.
Tien bestellingen per dag is te overzien, tien bestellingen per uur is een heel ander verhaal. Voor je het weet groeien die paar planken met extra kasten uit tot een doolhof, waarin je steeds meer tijd kwijt bent met het bij elkaar zoeken van het groeiende aantal bestellingen.
Magazijn uitbesteden of in eigen beheer?
Tijd om een besluit te nemen: je magazijnbeheer uitbesteden of zelf blijven doen? En als je het in eigen hand wil houden, hoe voorkom je dan dat je magazijnindeling rommelig wordt, de foutmarge stijgt en je gewoon teveel tijd bezig bent met het verwerken van de bestellingen?
Zeker als je dagelijks veel orders verwerkt, levert zelfs 5% tijdswinst uiteindelijke al een behoorlijke kostenbesparing op bij het orderpicken en inpakken! Op de juiste manier je magazijn inrichten, vermindert daarnaast de kans op lichamelijke klachten. Kortom: hoe kan je ervoor zorgen dat je je magazijn zo efficiënt mogelijk inricht?
Efficiënte magazijninrichting
Voordat je begint te verschuiven, is het verstandig om over een aantal aspecten na te denken die je tijd en kosten besparen bij het orderpicken.
Zorg voor een overzichtelijke indeling
Het lijkt een inkoppertje, maar een overzichtelijke indeling maakt vaak al een enorm verschil. Sla de producten die je veel verkoopt vooraan in je magazijn op. Gebruik bewegwijzering, kleurcodes en naambordjes om niet veel tijd kwijt te zijn met zoeken en lopen. En stel de magazijnstellingen in de lengterichting van je magazijn op, zodat de gangen zo lang mogelijk zijn en je de ruimte die je hebt zo optimaal mogelijk benut.
De juiste magazijnstellingen
Voor een efficiënte magazijninrichting zijn goede magazijnstellingen een eerste vereiste. Hoe minder loze ruimte er tussen je producten is, des te meer voorraad je kwijt kunt. Daarom is het belangrijk dat de magazijnstellingen goed passen bij de vorm en de omvang van je artikelen. Verkoop je kleine producten of juist grote? Hoe hoog zijn de items die je verkoopt? Ga je daarbij liever de breedte in, zodat je zonder veel problemen het gevraagde product kunt pakken of is het verstandiger om de hoogte van je magazijnstellingen gebruiken? En natuurlijk is het bij de keuze van je magazijnstellingen belangrijk te weten hoeveel gewicht ze moeten kunnen dragen.
Smallere gangen, meer opslagruimte
Hoe smaller de gangen in je magazijn zijn, hoe groter je opslagcapaciteit is. Door de gangpaden smaller te maken, kun je vaak één of twee extra rijen aan stellingen plaatsen en zo extra ruimte creëren. Hou bij het bepalen van de hoeveelheid gangen rekening met de gangbreedte die je nodig hebt. Gebruik je een pickkar bij het in orde maken van de bestellingen of wil je over niet te lange tijd meerdere pickkarren gebruiken? Het zou zonde zijn als je je magazijn inricht om de gangpaden over een aantal maanden weer te moeten vergroten.
Voorkom ‘bottle necks’
Vergeet verder niet om voldoende ruimte in te richten voor goederenontvangst en voor het inpakken en versturen van de bestellingen. Het is per slot van rekening zonde als het hele proces van in-tot verkoop niet soepel verloopt omdat er spullen in de weg staan. Voorkom deze bottle-necks door een duidelijke in- en uitgang in gedachten te houden bij het inrichten van je magazijn, zodat het hele proces in je magazijn straks als een zonnetje loopt.