Je bent je er niet van bewust. Of je staat er niet eens meer bij stil. Maar digitaal geld is, zonder dat je het echt in de gaten hebt, in ons dagelijks leven verweven. Het maakt het leven makkelijker en biedt ook mogelijkheden. Lees hier wat je allemaal kunt doen met ‘elektronisch geld’.
Pinnen in de winkel of bij de geldautomaat
Digitaal geld is geld dat volledig elektronisch wordt uitgewisseld. Een goed voorbeeld is pinnen om je aankopen te betalen. Bijna niemand betaalt nog met contant geld in de winkel, maar met het geld dat digitaal op je pas staat. Je ziet regelmatig een bordje waarop staat; ”pinnen, graag!”, omdat winkeliers het ook prettiger vinden als mensen pinnen.
Kun je je nog herinneren dat we met muntjes van 1 en 2 eurocent betaalden? Die munten worden nu zelfs niet meer aangenomen. De bedragen die we cash betalen, worden afgerond, terwijl we nog wel een bedrag als € 19,98 euro kunnen pinnen. Die ene cent maakt dus wel degelijk uit, al heeft het in munten geen waarde meer. De waarde van contant geld wordt dus steeds minder.
Geld overmaken of gestort krijgen
Ooit kreeg je je loon in een loonzakje of werd je handje contantje betaald voor wat je leverde, maar dit wordt al heel lang niet meer gedaan. Geld krijg je nu gewoon op je rekening gestort. Ook dat is digitaal geld. En met het geld op je rekening, betaal je ook weer digitaal de rekeningen die je toegestuurd krijgt of de maandelijks terugkerende lasten.
Online aankopen doen
Tegenwoordig gaat eigenlijk steeds meer online. En zeker na het afgelopen jaar is het normaal geworden online aankopen te doen. Je hebt vaak de keuze uit betalen met IDEAL, creditcard of Afterpay. In de beginjaren van e-commerce kon je het het aankoopbedrag ook achteraf overmaken na het krijgen van een factuur, maar ook dat was dus al digitaal. De optie ‘contant betalen’, zoals je die nog wel in fysieke winkels hebt, is online niet mogelijk.
Cryptocurrency markt
Ook heb je vast wel eens gehoord van Bitcoin, Ripple of Ethereum. Dit zijn allemaal digitale munten die je kunt aanschaffen. Hier kun je eventueel meer waarde van maken, maar ook verlies mee draaien. Het is een digitale munt waarin je kunt investeren zonder dat er een derde partij bij betrokken is. Het is een nog steeds meer opkomende markt waar mensen zich in verdiepen. Je kunt Bitcoins kopen. Door de Bitcoin koers in de gaten te houden en te verkopen of aan te kopen, kun je er winst (of verlies) op maken. Maar naast de Bitcoin zijn er tal van andere cryptomunten waar je uit kunt kiezen. Je kunt dus ook Ethereum kopen en hier de Ethereum koers in de gaten houden. De keuze is aan jou!
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Bitvavo