“Ja ik ga het doen!” Dat riep ik ongeveer vier jaar geleden tijdens een vakantie. Mijn man zei nog: ‘Wat? Ga je thee zetten?’ Maar nee, dat deed ik niet. Ik wilde mijn eigen bedrijf in de juridische dienstverlening starten. In de afgelopen jaren had ik als jurist namelijk al veel vragen gekregen over juridische zaken.
Je herkent dat vast: mensen die je even een vraag stellen, want ‘Jij weet hoe dat zit’. En dan de vragen op een verjaardag: ‘Kun jij even advies geven?’ Of ‘Geef even een voorbeeld van een contract, dat heb jij wel, toch?’ Ik voelde mij de borreljurist. Maar er was duidelijk veel vraag naar mijn expertise, dus ik besloot om van start te gaan met mijn bedrijf.
De juridische basis
Ik kreeg veel energie van het idee om mijn eigen bedrijf te hebben en er bleek genoeg te regelen. Dat zal jij ook ervaren bij jouw eigen onderneming. Maar wat heb jij als ondernemer aan de basis nou juridisch gezien echt nodig? Als jij een onderneming start, wil je dat op een manier doen waarmee je weinig tot geen risico loopt, oftewel Legal proof ondernemen. Dat is een wijs besluit, want het kan nog wel eens verkeerd gaan.
Hieronder daarom een kleine checklist van zaken die jij echt geregeld moet hebben:
1- Kies je rechtsvorm
Allereerst kies jij een rechtsvorm die bij jouw visie en plan past. De eenmanszaak is de meest veilige vorm om een onderneming te starten en kun je eenvoudig bij de Kamer van Koophandel in laten schrijven. De voordelen van een eenmanszaak zijn dat er weinig verplichtingen bestaan. Je kunt eenvoudig zelf je boekhouding bijhouden, je kunt als je dat wilt personeel inhuren en je kunt samenwerkingen aangaan. Wees jezelf er wel van bewust dat je bij een eenmanszaak privé aansprakelijk bent voor eventuele schulden die voortvloeien uit jouw bedrijf. Maar dat is absoluut geen reden om meteen een BV op te richten. Aan een BV zitten namelijk veel bestuurlijke verplichtingen vast, waar je als startend ondernemer niet aan wilt beginnen.
2 – Algemene Voorwaarden
Verder is het in ieder geval van belang om heldere, volledige en actuele algemene voorwaarden op te stellen. Dat zijn namelijk jouw condities waartegen jij de overeenkomst met een andere partij aangaat. In deze algemene voorwaarden beperk jij jouw aansprakelijkheid zo goed mogelijk. Jij wilt jouw onderneming immers zo goed mogelijk beschermen in geval jij onverhoopt toch aansprakelijk word gesteld. En denk nou niet: “’Dat zal mij niet gebeuren”, want het gebeurt helaas soms wel.
3 – Contracten
Ook is het belangrijk dat je de contracten die jij met een andere partij afsluit helder, volledig en zo concreet mogelijk opstelt zodat er geen misverstanden ontstaan over de uitvoering van de overeenkomst. Als zich namelijk conflicten voordoen, kan dit leiden tot nare en energie rovende situaties. Soms met aanzienlijke financiële gevolgen. Overzicht over jouw contracten is dus belangrijk voor jou als ondernemer.
4 – Privacyverklaring
En last but not least: zorg dat jij als ondernemer voldoet aan de wettelijk gestelde eisen van de privacywet. Zorg dat je in ieder geval de privacyverklaring hebt opgesteld, zodat jouw klanten zien hoe jij met hun persoonsgegevens omgaat.
De belangrijkste juridische zaken
De belangrijkste juridische zaken die jij echt geregeld moet hebben, zet ik nog even voor je op een rijtje:
- Rechtsvorm
- Aansprakelijkheid
- Risico’s beperken
- Privacy
- Algemene voorwaarden
- Factuur/offerte
- Contract
Veel succes met de start van jouw bedrijf! Als Big5-expert bij vrouwen ondernemen.nl kun jij mij trouwens vragen om advies over jouw visie en plannen. Spreken wij elkaar?