De impact van verzuim op jouw bedrijf

Met een WGA hiaatverzekering beperk je de gevolgen van verzuim voor je bedrijf en je medewerkers.

Heb jij al een goed beeld van de impact die het verzuim onder je personeel kan hebben op je bedrijf? Wist je bijvoorbeeld dat een zieke werknemer in de eerste twee jaar moet worden doorbetaald door diens werkgever? Het zou de continuïteit van je bedrijf in gevaar kunnen brengen, wanneer je jezelf hier niet goed tegen verzekert. Niet alleen voor jouw bedrijf heeft langdurige ziekte onder personeel impact. Ook medewerkers zelf zullen te maken krijgen met de financiële en sociale gevolgen hiervan. Als werkgever speel je een rol in het zo beperkt mogelijk houden van die gevolgen, door bijvoorbeeld een WGA hiaatverzekering af te sluiten voor je medewerkers.

Voordelen van een WGA hiaatverzekering

Het opnemen van een WGA hiaatverzekering in de secundaire arbeidsvoorwaarden van je organisatie is een teken van goed werkgeverschap. Dit maakt het voor werkzoekenden aantrekkelijker om bij jouw organisatie te solliciteren. Met een WGA hiaatverzekering wordt het inkomen van een werknemer tot 70% gedekt (met een maximum verzekerd loon van 59.706 euro), wanneer deze na twee jaar nog niet volledig aan het werk en voor minimaal 35% arbeidsongeschikt is. Het helpt de medewerker financiële problemen te voorkomen; de vaste lasten kunnen vaak nog betaald worden met 70% van het inkomen.

Zet in op het voorkomen van verzuim

Als organisatie is het niet alleen belangrijk om te kijken naar maatregelen die genomen kunnen worden om de financiële gevolgen beperkt te houden voor zowel de werkgever als werknemer. Het is minstens zo belangrijk om de kans op een hoog verzuim onder je personeel te verkleinen. Dit doe je bijvoorbeeld door medewerkers een abonnement bij de sportschool aan te bieden. Het zet collega’s aan om vaker te sporten; het financiële aspect is niet langer een reden om geen abonnement te nemen. Ook kun je regelmatig een gezamenlijke wandeling tijdens de lunch organiseren.

Denk een stappenplan uit voor een snelle re-integratie

Mocht een medewerker toch ziek thuis komen te zitten, probeer deze in dat geval zo snel mogelijk te laten re-integreren. Je kunt hier hulp bij inschakelen van een externe partij, met ervaring op het gebied van re-integratietrajecten. Een snelle re-integratie betekent vaak niet, dat een medewerker direct weer in diens oude rol aan de slag gaat. Kijk ook eens naar mogelijkheden om de medewerker elders binnen de organisatie diens werk te laten doen. Vaak is iemand slechts gedeeltelijk arbeidsongeschikt, waardoor deze een andere functie naar behoren uit kan voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.