Pauline van Berkel……
is moeder van 3 tieners en heeft een passie voor geboorte. In 2006 werd zij doula, een bevallingscoach. Het accent in haar werk verschoof steeds meer naar geboortefotografie en dat is wat zij tegenwoordig uitsluitend doet. Haar passie voor bevallingen gaat echter verder: omdat zij iemand het geluk van een kindje gunde, maar ook omdat zij het wonder van een bevalling zelf nog een keer wilde ervaren, werd zij in 2013 draagmoeder. Momenteel is zij in verwachting om nog twee mensen gelukkig te kunnen maken. Dat zal haar 5e bevalling worden en dan is ze ‘er zelf wel klaar mee’. Maar ze kijkt weer heel erg uit naar de geboorte.
…runt Lukk Geboortefotografie
Pauline verzorgt geboortefotografie, de fotografie van een bevalling zelf. Dat is anders dan ‘newborn fotografie’. Geboortefotografie is reportagefotografie: vastleggen wat er gebeurt zonder dat mensen poseren en werken met het licht dat er is. Of er soms ook niet is. Haar klanten krijgen altijd een fotoalbum met hun bevallingsverhaal. Zelfs bij het kleinste van de fotografiepakketten die Pauline aanbiedt, is dat inbegrepen.
WORK
Alleen en heel soms samen
“Ik werk alleen, maar heb wel veel contact met collega-geboortefotografen. We vangen elkaar op als het nodig is. Je bent als geboortefotograaf 24/7 bereikbaar voor een oproep: wanneer een bevalling begint, moet je kunnen werken. Feestdagen en verjaardagen worden zonder problemen opgeofferd. Maar het kan dus gebeuren dat ik écht niet kan. Dat zijn extreme omstandigheden. Bijvoorbeeld wanneer ik iets besmettelijks heb, waar je een pasgeborene niet aan wil bloot stellen. Of wanneer mijn kind in het ziekenhuis ligt. Ik heb maximaal 3-4 klanten per maand, zodat de kans dat ze tegelijk bevallen klein blijft, maar ook dat kan gebeuren. En in die situaties heb ik mijn collega’s nodig, zodat je klanten in ieder geval altijd kunnen krijgen wat ze willen.”
Werkuren en planning
“Ik heb geen werkritme, werk eigenlijk wanneer het uitkomt. De bevallingen zelf laten zich natuurlijk niet plannen. Dat stukje chaos vind ik geweldig. De uren die ik daarmee bezig ben kan variëren van 4 tot 24 en zijn achteraf duidelijk aan te wijzen. Maar alle overige werkzaamheden lopen nogal door elkaar en het is een stuk lastiger om de uren in te schatten. Ik probeer het meeste werk doordeweeks onder schooltijd op mijn kantoor aan huis te doen. Zeker foto’s bewerken en de website aanpassen zijn dingen die ik echt daar moet doen. Maar ik kan ook ’s nachts een uurtje wakker liggen en dan via mijn telefoon mailen. Heel slecht eigenlijk. Aan de andere kant merk ik dat goede bereikbaarheid helpt. Sommige klanten schrijven meerdere fotografen tegelijk aan en degene die het eerst reageert, krijgt vaak de opdracht.”
Hulp
“Ik doe heel veel zelf, heb mijn eigen website gebouwd en hou die ook bij. Mijn administratie hou ik ook zelf bij, maar ik lever hem wel elk kwartaal in bij de boekhouder voor mijn belastingaangifte. Ideaal want dan weet ik zeker dat het goed en op tijd gebeurt. Bovendien kan ik ze altijd bellen of mailen met vragen. Je betaalt ervoor, maar uiteindelijk bespaar je ook geld door dat stukje uit te besteden.”
“Verder helpt mijn man met mijn marketing. Dat is zijn vakgebied en hij zorgt voor mijn Facebook ads en Google adwords, denkt mee over de indeling van de website, de SEO en over foto’s en teksten die ik de wereld instuur. Hij checkt ook altijd een album voordat ik het naar de drukker stuur. Of er geen typefouten in staan en of de layout “lekker weg kijkt”.
LIFE
Gezin
“Het grote voordeel van mijn werk is dat ik veel thuis werk. Ik zit dan weliswaar op kantoor, maar ik ben er vaak wanneer mijn kinderen uit school komen. Dan is het tijd voor een pauze. En even tussendoor met eentje naar muziekles kan gewoon. Die flexibiliteit is ideaal voor mijn kinderen. Mijn productiviteit gaat vanaf ongeveer half 4 dan ook wel naar beneden.”
“Aan de andere kant is het het risico van mijn vak dat ik elk moment weg kan rennen. Ook van de verjaardag van mijn kind bijvoorbeeld. Dat weten ze inmiddels: geboortes gaan altijd voor. Nu ze ouder zijn is dat makkelijker, maar toen ze klein waren en ik als doula werkte, had ik een heel netwerk aan oppassen die ik kon bellen wanneer een bevalling begon. Gelukkig beginnen veel bevallingen als de schemering valt, dat is hormonaal. Ik ben dus regelmatig ’s nachts aan het werk. Maar ik ben er bij, bij dat schooloptreden de dag erna, al is het met dikke wallen. Ik krijg heel veel mee van hun leven en daar ben ik erg dankbaar voor. Ik ben een soort van thuisblijfmoeder en toch ook weer niet.”
Het huishouden
“Ik ben best trots op hoe ons huishouden rolt. Iedereen doet zelf de eigen was, ook mijn man. Alleen de jongste van 12 help ik er nog een beetje bij. Iedereen heeft een vaste vaatwasser-dag en het koken hebben we verdeeld. We zijn best een geëmancipeerd gezin en mijn kinderen zijn straks veel zelfstandiger dan ik was toen ik op kamers ging. Voor het poetsen heb ik eens in de week een hulp die alles even goed stofzuigt, dweilt en opruimt. Dat is een heel fijne luxe ! We zouden ook niet op hem (ja, een man) bezuinigen wanneer het financieel minder gaat. Ik zou het zelf echt veel te weinig doen.”
BALANCE?
“Mijn werk is per definitie ad hoc. Dat vind ik geweldig. Het is het ultieme geluk voor mij: terugrijden naar huis met een opkomend zonnetje terwijl de wereld ontwaakt en jij zelf net weer het wonder van geboorte hebt mogen aanschouwen. Mijn gezin steunt mij enorm op die momenten. Ik mag dan lekker bijslapen en als ik wakker word, is er vaak wel een kind met een kopje thee voor me. We maken dan samen een boodschappenlijstje die iemand anders haalt voor het avondeten. Ook dan voel ik me de koning te rijk.”
“In mijn werk is het vinden van balans in mijn werkzaamheden moeilijker. Het kost me soms moeite me te concentreren op de werkzaamheden die óók nodig zijn voor een succesvol bedrijf. Marketing, content verspreiden, administratie. Het voelt soms alsof de to-do lijst nooit leeg raakt. Mijn valkuil is om daarvan ontmoedigd te raken, terwijl het heel logisch is dat een to-do lijst nooit leeg raakt. Op goede dagen maak ik een haalbaar(!) lijstje met punten van die lijst die ik die dag ga doen. Dat geeft rust en dan heb ik aan het eind van de dag wél het idee dat ik goed gewerkt heb. Maar zo’n haalbaar lijstje maken, dat is niet makkelijk!”
De ideale balans:
“Op dit moment ligt de balans nog niet zoals ik zou willen. Ik heb nog te weinig opdrachten per maand, waardoor ik meer bezig ben met marketing en minder met het werk dat ik écht graag doe. Na mijn verlof wil ik er echt weer volop tegenaan. Het komt wel goed, want de markt groeit. Steeds meer mensen gaan op zoek naar iemand die deze bijzondere dag voor hen vastlegt. Mensen zien dat het niet eng of vies is, maar juist een heel mooi aandenken.”
“Geboortefotografie is niet iets wat iedereen aan kan bieden. Je moet immers je hele leven erop inrichten om weg te kunnen, op elk moment van de dag. Niet drinken, continu bereikbaar, je camera altijd mee voor het geval dat. Dat is best zwaar allemaal, zeker in combinatie met een baan in loondienst en kleine kinderen! Ik ben dus niet bang dat ik overspoeld word door concurrentie. En zelfs dan is het een kwestie van de kwaliteit van je werk laten zien om de mensen te laten komen.”
TIP!!
“Maak je kinderen zelfstandig en laat ze hun aandeel in het huishouden doen. Veel moeders onderschatten wat kinderen al kunnen. Het was echt wel investeren om ze bijvoorbeeld te leren zelf hun was te doen en de gedachte “als ik het zelf doe is het sneller klaar” is heel verleidelijk. Maar ik denk dat ik nu twee vliegen in één klap heb geslagen. Mijn huishouden is eerlijker verdeeld waardoor ik tijd heb voor mijn zaak en mijn kinderen beter voorbereid zijn op het leven!”