Marloes Henderikx……
is 34 jaar en woont samen met haar vriend (35), hun dochtertje van bijna twee en de kat. Ze houdt van reizen, uiteten gaan en leuke uitstapjes maken. Ze streept graag dingen af van haar bucket list en is gek op het gezelschap van familie en vrienden. Ooit stond ze voor de klas, maar nu is ze zelfstandig ondernemer.
…runt ZorgPlezier
…een bedrijf dat staat voor meer plezier in het leven voor ouderen en mantelzorgers. Marloes ondersteunt mantelzorgers door zorgtaken van hen over te nemen zoals het meegaan naar het ziekenhuis, zodat zij meer kunnen genieten van de tijd samen met hun ouders of familie. En zij doet leuke dingen met ouderen. Zo gaat zij bijvoorbeeld iedere week langs bij een mevrouw met dementie omdat haar familie te ver weg woont, helpt ze bij het doen van klussen, doet spelletjes met haar klanten en haalt samen met hen herinneringen op aan vroeger.
WORK
Alleen vanuit huis
“Ik werk alleen met mijn huis als basis. Ik overweeg wel om eens op een flexwerkplek te gaan werken. Dan ben ik effectiever bezig, denk ik. Eigenlijk heb ik er niet bij stilgestaan om samen met een partner ZorgPlezier te starten. Misschien dat ik in de toekomst wel met anderen wil samenwerken in en aan ZorgPlezier. Eerlijk gezegd vind ik het nu ook wel fijn om zelf de touwtjes in handen te hebben. Iets neerzetten om trots op te zijn en dat helemaal ‘zelluf’ doen. Net als mijn dochtertje nu, hahaha.”
Werkuren en planning
“Ik werk drie dagen in de week voor mijn bedrijf ZorgPlezier. Op maandag, dinsdag en woensdag om precies te zijn, omdat ik dan opvang heb voor mijn dochtertje. Het komt echter ook voor dat ik afspraken heb op donderdag en vrijdag en ik werk regelmatig nog in de avonduren. Ik denk dat ik gemiddeld 28 – 32 uur per week aan mijn bedrijf besteed. Ik heb geen vaste planning voor vaste werkzaamheden, maar zou dat wel meer moeten doen. Zo heeft het ontwikkelen van nieuwe plannen nog even geen prioriteit, maar tegen de tijd dat dat een rol gaat spelen, zal ik daar tijd voor moeten inplannen.”
Hulp
“Ik doe het grootste gedeelte van de werkzaamheden zelf, maar huur van tijd tot tijd iemand in. Zo zorgt iemand dat de administratie op orde is en krijg ik hulp bij de facebookmarketing en het bijhouden van mijn website.”
LIFE
Gezin, familie en vrienden
“Ik werk zelden op de dagen dat mijn dochtertje thuis is en de weekenden hou ik vrij. Tenzij ik iets ‘groots’ heb zoals bijvoorbeeld een presentatie of een beurs. Daarnaast plan ik ook rustig afspraken met vrienden en familie tijdens ‘werktijd’. Tussendoor een uurtje thee drinken en bijpraten moet af en toe kunnen. Acht uur aan een stuk door werken, werkt bij mij niet en gaat ten koste van mijn focus. Liever een leuke onderbreking en eventueel ’s avonds nog een uurtje werken!”
‘Me-time’
“Mijn vriend is doordeweeks van huis en dat is soms best pittig: parttime alleenstaande, maar fulltime moeder en parttime ondernemer. Ik moet dus dingen inplannen, ook mijn ‘me-time’, omdat het er anders gewoon niet van komt. En dan nog lukt het lang niet altijd om aan die momenten voor mezelf toe te komen. Als moeder ben ik er inmiddels aan gewend: ik word soms meer geleid door de situaties dan dat ik de situaties leid. Tijd voor mijzelf zou ik kunnen hebben wanneer mijn dochtertje naar de opvang is. Maar ja, dan wil of moet ik werken; ik wil zo veel en mijn lijstjes zijn nooit af. Ik probeer in ieder geval een keer per week te sporten en één keer per twee weken met een vriendin een filmavondje in te plannen. Pas geleden ben ik voor het eerst sinds lange tijd een weekendje weg geweest met een vriendin en dat was heerlijk!”
Het huishouden
“Ik zorg voor de dagelijkse klusjes zoals stofzuigen en de was. Mijn vriend kookt bijna altijd in het weekend en doet boodschappen. Verder hebben we een hulp die 3 uurtjes in de week komt poetsen.
De verdeling is in principe prima, al zou mijn vriend het fijn vinden als ik vaker zou koken. En ik zou het fijn vinden als hij wat vaker de was zou doen, of in ieder geval de was zou helpen opvouwen en opruimen.”
“De administratie is wel een aandachtspuntje en dan met name het bijhouden en opruimen ervan. Er zijn dingen die blijven liggen omdat mijn vriend doordeweeks weg is. Je moet bijvoorbeeld iets opgeven bij de reisverzekering, maar dat blijft dan liggen omdat het zo’n gedoe is.”
BALANCE?
“Met mijn drie dagen die ik werk voor ZorgPlezier, ben ik niet zo flexibel als ik zelf zou willen. Ik heb ‘maar’ drie dagen om aan mijn bedrijf te werken, terwijl ik zoveel te doen heb. Dat was vooral in het begin frustrerend en zoeken naar een werkbare manier. Zeker als er privé dingen tussendoor gebeuren of ik die volle wasmand zie staan. Iemand opperde om mijn dochtertje vaker weg te brengen, maar mijn gezin is voor mij nog belangrijker dan mijn onderneming. En van wie moet mijn onderneming binnen 2 jaar een succes zijn? Als het 5 jaar duurt, is dat wat mij betreft ook helemaal okay.”
“Ik voel wel een bepaalde druk om te presteren en geld te verdienen. Mijn vriend draait nu op voor alle vaste lasten en hoewel we daar samen voor gekozen hebben en hij er totaal geen problemen mee heeft, voel ik me er niet prettig bij. Ik denk dat ik gewoon te streng ben voor mezelf. Ik wil graag dat ZorgPlezier lekker loopt. Maar dat kost tijd, geld en energie en ik ben ongeduldig.”
Ad hoc situaties
“Bij adhoc situaties kan ik een beroep doen op mijn ouders en schoonmoeder. Lukt het niet om iets met hen te regelen, dan heb ik nog vriendinnen en een oppas als backup. Ik hoop het voorlopig met hun hulp te redden.”
De ideale balans:
“Het blijft zoeken naar die ideale balans. Voor mijn onderneming zou ik minstens 40 uur per week willen werken en tegelijkertijd het liefst 40 uur per week met mijn dochtertje zijn. Ik doe het nu zo’n beetje 50/50. Niet ideaal, maar ook niet slecht. Ik heb ervoor gekozen om parttime te ondernemen en dat beperkt je in je mogelijkheden. Een extra uitdaging om creatief te zijn.”
TIPS!
“Accepteer dingen zoals ze zijn of gaan. Het heeft geen zin gefrustreerd te raken als een dag anders loopt dan gepland. En wees niet te streng voor jezelf! Vaak moeten we van alles van onszelf en leggen we ons van alles op. Maar moet dat ook per se? En zo ja, waarom?”