Waarom Chantal?
omdat Chantal in haar praktijk niet alleen werkt als coach in loopbaanbegeleiding, maar ook trainingen geeft in rouwbegeleiding op de werkvloer.
Paradepaardje:
Coachingspraktijk
Typisch Chantal:
alleenstaande moeder na het overlijden van haar man twee prachtige zonen van 20 en 14 Den Bosch spontaan en serieus groot analytisch vermogen luisterend oor dat hoort! vraagbaak en steunpilaar NO NONSENSE
Bijna een kwart van de werknemers heeft er de afgelopen 5 jaar mee te maken gehad: het overlijden van een dierbare. Een ingrijpende gebeurtenis die zijn weerga niet kent. Ondernemers en werkgevers onderschatten echter vaak die impact. Wat doe je als een medewerker overmand door verdriet niet goed kan functioneren? Hoe begeleid je een team dat te maken krijgt met het verlies van een collega? Hoe kunnen HR-managers en leidinggevenden medewerkers hierin helpen? Het waren vragen waar Chantal Frederiks tegenaan liep door haar ervaring. En het bleek het startpunt voor iets heel unieks: rouwbegeleiding op de werkvloer.
Chantal startte haar carrière in de financiële wereld en kwam via de optiebeurs uiteindelijk in Private Banking terecht. Maar ze besloot een andere weg in te slaan: “Ik merkte op een gegeven moment dat cliënten mij niet alleen aanspraken over mijn vakgebied. Ik was voor hen vaak ook op andere terreinen een vraagbaak en steunpilaar. Reden voor mij om daarmee verder te gaan en te starten met een opleiding tot coach loopbaanbegeleiding.”
Loopbaan- en rouwbegeleiding
“Naast mijn loopbaanbegleiding heb ik in de loop van de tijd een tweede tak aan mijn praktijk toegevoegd. Ik leerde uit eigen ervaring dat er een hoop onwetendheid is over hoe je het beste kunt omgaan met iemand die net een dierbare heeft verloren. Maar ook het verlies van een collega heeft een enorme impact op een team binnen een bedrijf. Ik heb daarom een training ontwikkeld voor rouwbegeleiding op de werkvloer, gericht op werkgevers en leidinggevenden. Als ervaringsdeskundige houd ik daarbij zowel het belang van de werknemer als van de werkgever voor ogen. De impact van rouw op je verdere leven is namelijk onuitwisbaar. Leidinggevenden kunnen in dit proces het verschil maken voor een collega en daarmee mogelijk voor een heel gezin.”
Doordouwer
“Het is best spannend om iets totaal nieuws te ontwikkelen. Mijn kracht is dat ik een enorme doordouwer ben en die karaktertrek heeft mij enorm geholpen als ondernemer. Ik heb mijn bedrijf vanuit het niets opgebouwd, door simpelweg gewoon te starten. Ik was plotseling alleenstaand en had geen keus. Van het een op het andere moment werd ik kostwinner, had nagenoeg geen geld en alleen een nabestaande-uitkering. En onze twee jongens om voor te zorgen. Dat gaf een enorme adrenalineboost.”
“Er waren mensen om mij heen die in het begin niet geloofden in mijn product. Gek genoeg kreeg ik daar veel energie van. Ik denk niet in beperkingen, maar in oplossingen en mogelijkheden. Hoe meer tegenstand ik ondervond, hoe meer ik wilde bewijzen dat mijn idee kans van slagen had en hoe harder ik werkte. Met het resultaat dat ik voor ogen had.”
Uniek training: de eerste en enige in zijn soort!
“Ik heb de training ‘rouwbegeleiding op de werkvloer’ ontwikkeld. Deze training helpt HR-managers en leidinggevenden zich bewust te worden van de positieve rol die zij kunnen hebben in het rouwproces van een medewerker. De training slaat een brug tussen het bedrijfsleven en nabestaanden. Daar ben ik echt uniek in. Ik wilde het verschil maken en die wens begint nu uit te komen. Ik heb heel veel genetwerkt om er te komen, ben geïnterviewd voor verschillende bladen en organisaties. In de tussentijd heb ik ook de zorg voor mijn kinderen gehad. Dat is het fijne van ondernemerschap. Het heeft mij de kans gegeven baas over mijn eigen tijd te zijn en dat heeft mijn kinderen goed gedaan.”
Vooruit kijken
“Natuurlijk wil dat niet zeggen dat ik nu klaar ben. Integendeel. Ik ben continu op zoek naar verbetering en nieuwe invalshoeken van mijn trainingen. Daarnaast geef ik lezingen en ben ik soms dagvoorzitter. De lezingen geef ik over mijn eigen leven; ik vind het belangrijk om te spreken over hoe je weer een leven opbouwt na de zelfdoding van je partner. Waarom? Omdat bij zelfdoding iedereen een mening heeft en tegelijkertijd niet weet hoe om te gaan met de situatie.”
Gouden tip!
“Focus en stel je doel! Zet de grote lijnen uit voor je plannen en begin gewoon, de details vullen zich vanzelf in. Verlies je niet in het schrijven van een uitgebreid businessplan als je geen financiering van een bank of aandeelhouders nodig hebt voor je onderneming. Dat leidt alleen maar af van dat wat je wilt bereiken. De tijd die je aan het schrijven zou spenderen, kun je beter gebruiken om te doen!”
Voor jou van Chantal
Belangstelling gekregen voor Chantals training “rouwbegeleiding op de werkvloer”? Lees hier meer en schrijf je in! Je krijgt dan 2 individuele coachsessies cadeau!