Bloggen is een populaire manier om bekend te worden bij nieuwe klanten. En om op het netvlies te blijven bij bestaande klanten. Lezers van meerdere blog-artikelen op je website leren jou beter kennen en zullen eerder geneigd zijn van jou te kopen dan bij een ander. Omdat ze jou zijn gaan zien als een expert die zij vertrouwen.
Echter, in een blog-artikel kun je maar één onderwerp slechts oppervlakkig behandelen. Hierdoor zijn over het algemeen een groot aantal blog artikelen nodig voordat iemand echt de waarde van jouw kennis heeft ervaren. Dat er echt sprake is van een grote verandering dankzij de expertise die jij gedeeld hebt. En die ervaring is juist zo hard nodig om het vertrouwen te winnen van een nieuwe klant.
In één geloofwaardige klap expert status dankzij spreken
Daarom zijn veel coaches, schrijvers en trainers te boeken als spreker. Het effect van een presentatie is vele malen groter dan een geschreven artikel. Ten eerste kun je dieper op het onderwerp ingaan waardoor je jouw publiek écht goede inzichten kunt geven en beter kunt helpen. Ten tweede is er ruimte voor interactie waardoor je een veel groter effect kunt bereiken.
Spreken is niet voor iedereen
Maar het verzorgen van een presentatie of workshop is niet voor iedereen weggelegd. Misschien heb je podiumvrees. Of dit is voor jou niet te combineren is met jouw drukke privéagenda. En misschien worden er voor jouw doelgroep geen bijeenkomsten georganiseerd, of niet in de buurt.
Podiumvrees? Presenteer online
Stel je nou voor dat je ondanks deze excuses bezwaren toch de wens hebt om in één keer aan 500 man jouw verhaal te vertellen. Dat jij wilt laten zien wat jij in je mars hebt. Zonder dat je met klotsende oksels op een podium hoeft te staan.
Dan is het geven van webinars iets voor jou. Webinars zijn presentaties/workshops die je via internet organiseert. Jij bepaalt de dag, het tijdstip en het onderwerp en je nodigt iedereen uit die gebaat kan zijn bij jouw verhaal.
De deelnemers wonen de presentatie bij vanachter hun PC. Ook jij zit comfortabel in je eigen omgeving en je hoeft niet een grote groep mensen aan te kijken waardoor een groot gedeelte van de spanning wegvalt.
Kun je in een webcam kijken? Dan kun jij een webinar presenteren. Vind je dat ook nog te eng, dan laat je toch een powerpoint presentatie zien terwijl jij spreekt?
Webinars hebben een grotere potentie dan een spreekbeurt
Omdat je jouw bijeenkomst via internet organiseert, is jouw presentatie te volgen door een grote groep mensen, zonder dat zij de deur uit hoeven. En als je een opname ter beschikking stelt kunnen zij deze afluisteren wanneer het hen uitkomt. Hierdoor bereik je nóg meer mensen met jouw verhaal.
In 8 stappen een webinar georganiseerd
1. Bepaal de dag, tijdstip en onderwerp
2. Kies een systeem waarmee je de webinar organiseert (ik gebruik Google Hangouts On Air)
3. Maak een promotie pagina met inschrijfformulier (ik gebruik Leadpages)
4. Promoot jouw evenement op alle mogelijke manieren en nodig mensen persoonlijk uit
5. Maak een presentatie of workshop met 1 of meerder belangrijke inzichten
6. Oefen je presentatie en raak bekend met het webinar systeem
7. Houd je webinar en biedt eventueel een opname aan
8. Plan je volgende webinar
3 Manieren om webinars winstgevend te maken
Online presentaties werken heel goed om pijlsnel bekend te worden en een expert status te verkrijgen in de markt waardoor klanten en partners maar wat graag met je samen willen werken.Webinars kun je direct winstgevend maken door een aanbieding te doen waar alleen de deelnemers van kunnen profiteren. Een serie van webinars kun je bundelen tot een mini training en de opnames tegen betaling aanbieden. Zomaar 3 manieren om geld te verdienen met webinars. En er zijn er nog veel, veel meer.
Webinars als opstap voor spreker
En wil je uiteindelijk toch graag spreken op grote evenementen, waarom bouw je niet een portfolio op met webinars? Je vergroot jouw kansen om geboekt te worden als spreker met een portfolio waar al uit blijkt dat je een publiek kunt boeien.
Het echte succes komt na herhaling
Je eerste webinar zal nog wat onwennig en stroef gaan. Ook jouw publiek moet misschien nog wennen aan deze nieuwe richting die je ingeslagen bent.
Als ik aan iets nieuws begin automatisch het nummer ‘Three is the magic number’ van Bob Dorough in mijn hoofd te spelen. Misschien is die insteek ook voor jou fijn: Organiseer 3 keer een webinar en besluit dan of het echt (n)iets voor jou is of dat je een andere variant effectiever voor jou is.
Ook voor niet-technische ondernemende types
Maak jezelf niet wijs dat jij heel technisch of kapitaalkrachtig moet zijn. Webinar systemen worden steeds gemakkelijker in gebruik en heel betaalbaar. Sterker nog: ik gebruik Google Hangouts On Air en daarmee zit ik niet vast aan vaste abonnementskosten terwijl ik wel profiteer van allerlei geweldige functies die betaalde systemen niet hebben of waar je extra voor moet betalen.
Bovendien zijn steeds meer mensen ervaren op dit gebied die jou kunnen begeleiden bij jouw eerste webinar. Dus waar wacht je nu nog op?