Denk je dat je een uitgebreide website nodig hebt voor je eerste omzet via internet? Je bent niet de enige. Maar in werkelijkheid kun je prima met slechts 3 pagina’s je eerste online omzet op je rekening krijgen.
Iedereen eet, drinkt en internet
In welke branche je ook zit en welke doelgroep je ook bedient: jouw klant is online op zoek naar jou en jouw aanbod. Daarom denk je als hedendaagse ondernemer natuurlijk goed na over je website. Wie wil je bereiken? Wat wil je bereiken met je website? En als je website dan eindelijk vorm heeft, ga je als een heuse wildplakker aan de gang met je URL en hoop je dat iedereen die maar enigszins geïnteresseerd is in jouw boodschap je website bezoekt, iets van je koopt en een trouwe klant blijft.
Minder dan 3% eerste bezoekers koopt via je website
De realiteit is echter anders: minder dan 3% van je bezoekers die voor het eerst je site bezoekt, gaat over tot aankoop. Slik.
Het mag je niet verbazen. Online zaken doen is niet heel veel anders dan offline zaken doen. Het overgrote deel van nieuwe klanten wil jou eerst leren kennen, je aardig vinden en je vertrouwen voordat ze iets van je afnemen.
Bezoek dat bladwijzers maar geen business oplevert
Voordat je dus allerlei moeite gaat doen om verkeer naar je homepage of blog te krijgen, moet je nadenken over de stappen die een bezoeker volgens jou moet nemen. Doe je dat niet, dan eindigt je site – in het meest gunstige geval – als bladwijzer in de browser. Voor later. Ooit. Met een kleine kans dat dat ooit nog business gaat opleveren.
Verkopen met deze drie webpagina’s
Om jouw product online te verkopen heb je slechs drie pagina’s nodig:
1. Kennismakingspagina waarmee je contactgegevens verzamelt
Hoe krijg je nou mensen geïnteresseerd voor jouw product? Of hoe kom je in contact met mensen die geïnteresseerd zijn? Een van de manieren om iemand op een laagdrempelige manier kennis met jou of het onderwerp te laten maken, is door iets weg te geven.
Ik vergelijk het altijd met het kaasblokje wat je bij de kaasboer mag proeven. Wat kun jij weggeven om iemand een idee te geven van wat jij te bieden hebt?
Ik heb bijvoorbeeld een video-serie gemaakt waarin je leert je kennis om te zetten in lucratieve producten. En een ander voorbeeld is een overzicht van 5 tools waardoor ik aan de rand van het zwembad kan ondernemen .
Soms is het niet eens nodig om iets weg te geven voordat iemand besluit zijn/haar gegevens achter te laten. Wat wel helpt is de bezoeker te overtuigen dat jij zorgvuldig met de gegevens omgaat. Voor deze kennismaking maak je een speciale pagina die er helemaal op ingericht is om die contactgegevens te verzamelen. Vaak is een voornaam en e-mailadres voldoende.
2. Toegewijde productpagina waarmee je aandacht vraagt voor jouw product
Richt een pagina in die compleet is toegewijd aan de verkoop van één product of dienst. Alles wat daar niet direct aan bij draagt of de bezoeker kan afleiden, laat je weg. Navigatie naar andere delen van je site of andere aanbiedingen bijvoorbeeld, zet je niet op deze pagina.
Op de pagina staat wel voor wie het product geschikt is, de beloofde resultaten, voorwaarden, testimonials, eventueel de hoogte van de investering en een grote button om in actie te komen: kopen/ vertel me meer / houd me op de hoogte.
De pagina heeft een unieke URL die je iedere keer gebruikt om te verwijzen naar deze ene dienst of product.
3. Betaalpagina om de koop te sluiten
Wil je het ijzer smeden als het heet is? Dan heb je een internetkassa nodig of een link naar een pagina waarop de klant kan betalen. Als beginner heb je misschien nog geen zin in deze vaste lasten van een paar tientjes per maand. Maar maak een zorgvuldige overweging of dit nou wel de juiste bezuiniging is.
Consumenten verwachten inmiddels dat zij online met iDeal of creditcard kunnen betalen. Zakelijke afnemers zijn (nog) gewend om over te boeken dus daar is het minder van belang. Echter: hoe gemakkelijker jij het aankoopproces maakt, hoe sneller de klant een keuze maakt en de aankoop afrondt.
Minder = meer
Wil je dus vandaag nog van jouw website bezoekers betalende klanten maken, zorg dan dat je deze drie pagina’s hebt om klanten kennis met jou te laten maken, een relatie op te bouwen en je aanbod op een aantrekkelijk presenteerblaadje te geven.