Het was even wennen in het begin, aan al dat zoomen, die whereby’s en de vele webinars. Aan het eind van de dag was ik doodmoe, in mijn hoofd en in m’n ogen. Ze leverden topprestaties om al die beelden te verwerken. Ik merkte dat wanneer ik probeerde een boek te lezen of simpel televisie te kijken. Ik haakte af en dook lekker vroeg het bed in. Op naar de volgende dag.
Nu gaat het al veel beter en zoom ik heel wat af. Het ene webinar na het andere afgewisseld met hele leuke virtuele netwerkbijeenkomsten. Aan werken kom ik bijna niet meer toe.
Green screens
En toch kan ik aan een ding niet wennen: de green screens. De eerste keer dat ik er eentje zag, dacht ik dat die man écht op de Bahama’s in de zon zat met een laptopje op schoot.
Ik bleek niet de enige die het nog nooit had gezien. Dus vertelde die man, ik noem hem voor het gemak maar even Leo, dat het een green screen was met een afbeelding waar hij blij van werd. Dat begreep ik helemaal. Wie verlangde er op dat moment niet naar om lekker vakantie te kunnen vieren?
Ondanks de wuivende palmen, de zon, het strand en de zee werd ik er niet blij van. Ik was behoorlijk afgeleid en merkte dat ik niet goed kon luisteren wanneer Leo aan het woord was. Maar dat was het niet alleen. Ik had ook moeite om Leo serieus te nemen.
Het ongewenste effect van achtergronden
Ik ben nogal visueel ingesteld. Normaalgesproken is dat een grote plus. Met die green screens gebeuren echter dingen waar ik enorm door word afgeleid en die me zo parten spelen, dat ik alles moet doen om niet in lachten uit te barsten. Nee, ik lach die persoon niet uit. Ik lag om het beeld dat ik zie.
Zo verscheen Leo een week later in een wijds landschap met een berg op de achtergrond. Het zag eruit als of hij een puntmuts op had. En in een andere online bijeenkomst vertelde een fotograaf over zijn werk met een prachtige zwart-wit foto met wolken als achtergrond. Die wolken hingen precies boven zijn hoofd, als donderwolken.
Ik vroeg aan anderen wat zij van die green screens vonden. Mannen bleken het als prima te ervaren, maar met name vrouwen werden er vaak door afgeleid.
Afleiding
Maar ook zonder green screen, kan je afgeleid worden. Toen ik lang geleden voor het eerst een webinar volgde, werd ik enorm afgeleid door een zwart plekje op de muur achter de businesscoach. Ik betrapte mezelf erop dat ik, ondanks haar boeiende verhaal, steeds weer naar het zwarte plekje keek en me afvroeg wat het toch zou kunnen zijn.
Een vlieg?
Een spin?
Een spijker?
Door dat plekje miste ik essentieel informatie en daar baalde ik van.
Het gebeurde mijzelf ook, zo’n afleidende achtergrond. Ik maakte een vlogje en kreeg van een zeer oplettende kijker deze opmerkingen: “Ik werd enorm afgeleid door de titels van de boeken die achter je staan; ik wilde ze lezen en dat lukte niet. Heel frusterend.”
Ervaringen om iets mee te doen
Zwarte plekjes.
Boektitels.
Wijvende palmen en zee.
Puntmutsen en donderwolken.
Met deze ervaringen heb ik mijn eigen achtergrond onder handen genomen.
De computer naar een andere hoek van mijn kleine kantoortje gedraaid.
Boeken verplaatst.
Rommeltjes weg gezet.
Klok uit beeld.
Mooie prent aan de muur gehangen.
En als laatste kleding gekozen die het totale plaatje ondersteunt en afmaakt.
Alles bij elkaar bepaalt het een behoorlijk deel van je online uitstraling. Ik bedacht dat ik anderen kan helpen met hun achtergrond en hun online imago. Een aanvulling op wat ik al doe: samen aan de slag om te kijken wat er nodig is om met een paar simpele acties die je meteen kunt toepassen, beter in beeld te komen.
15 tips om beter in beeld te komen
Wat kan jij nu direct doen om zelf beter in beeld te komen voor je volgende online sessie? Ik geef je alvat 15 tips die je meteen kan gebruiken.
- Ga op zoek in je huis naar een plek waar je ongestoord kan zitten.
- Zorg dat je huisgenoten niet achter je langs hoeven te lopen op weg naar wc, keuken of tuin.
- Zet je zelf in goed licht.
- Licht dat van boven kom, een plafondlamp, veroorzaakt donkere schaduwen in je gezicht.
- Make-up kan je een gezondere uitstraling geven.
- Zorg dat je met je hoofd en liefst ook met je schouders in beeld komt.
- Praat richting de microfoon.
- Kijk recht in de camera.
- Gebruik een koptelefoon of oortjes van je telefoon zodat bijgeluiden minder door komen.
- Kijk zelf eens naar je achtergrond: leidt die af of niet
- Let op de weerspiegeling van je bril als je die draagt.
- Beweeg rustig, want snelle bewegingen zorgen voor onscherpe beelden.
- Praat duidelijk en rustig zodat de ander je goed kan verstaan.
- Praten met je handen kan het beeld verstoren.
- Eet niet tijdens een gesprek, want elke smak is te horen. Drinken kan wel.
…
Veel succes!
Marieke Blok
Wil je snel weten hoe je zelf beter in beeld komt?
Marieke helpt je in deze Corona-periode met een gratis ‘Beter in Beeld’- sessie. In 15 minuten leer ze je hoe je zonder ingewikkelde ingrepen en extra kosten Beter in Beeld komt. Maak hier snel jouw afspraak!