Goede voornemens…Waarom je ze (weer) niet hebt volgehouden
Het begin van een nieuw jaar is altijd een mooi moment om een lijstje met goede voornemens te maken en te beginnen met dingen anders doen. Wellicht ben jij ook het nieuwe jaar enthousiast gestart met het plan al je goede voornemens, van gezonder leven tot je niet meer gek laten maken door je werk, nu echt vol te houden. Inmiddels zijn we een paar weken verder en de kans is groot dat er van een aantal van je goede voornemens niets terecht is gekomen. Geen nood: vanaf vandaag ga je er alsnog werk maken. En wel zo dat het je gaat lukken om het nieuwe gedrag vol te blijven houden!
De jaarwisseling, maar ook een vakantie of een (functionering-)gesprek zijn van die momenten waarop je je realiseert dat er dingen zijn die je eigenlijk anders wilt. Door afstand te nemen van je werk besef je ineens dat je helemaal geen zin meer hebt om gestrest te raken door het rennen van overleg naar overleg of dagelijkse geconfronteerd te worden met honderden e-mails in je mailbox. En dus besluit je zaken anders aan te pakken.
Dertig dagen hard oefenen
Hoe groot je enthousiasme ook is, vaak lukt het niet om je voorgenomen gedrag lang vol te houden, hoe graag je ook wilt veranderen. Hoe komt dat toch?
Het je eigen maken van een nieuwe werkwijze duurt minstens een maand. Pas als je een maand lang dagelijks intensief bezig bent met je goede voornemen, gaat je gewenste werk- of levensstijl onderdeel worden van je automatisch handelen. Door één keer ‘nee’ te zeggen ben je niet ineens assertief. Daarvoor moet je eigenlijk iedere dag een keer ‘nee’ zeggen, en dat minstens dertig dagen achter elkaar om vertrouwd te raken met je nieuwe gedrag. Daarom is het vol blijven houden van goede voornemens alleen haalbaar voor echte doorzetters!
Hoe ga ik het volhouden?
Bij het waarmaken van je goede voornemens is het ook belangrijk om een realistisch en haalbaar doel te stellen. Hoe vager of breder je doelstelling is, hoe kleiner de kans dat je hem ooit gaat waarmaken. Een vage doelstelling als ‘ik wil efficiënter gaan werken’ is bij voorbaat al gedoemd te misslukken omdat ze niet duidelijk aangeven wat je nu écht wilt veranderen. Wat bedoel je precies, wat wil je anders doen, op welke manier?
Wat wil je echt?
Neem dus de tijd om te bedenken wat je echt wilt. Hierbij kan de bekende SMART-formulering je helpen: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden. Deze formulering helpt je ervoor te zorgen dat je doelstelling een duidelijk omschreven actie wordt. Dit zal ik toelichten.
‘Afvallen’ bijvoorbeeld gebeurt niet vanzelf, het is een gevolg ergens van. Je valt af als je specifieke doelen voor jezelf stelt, bijvoorbeeld ‘Ik ga gezonder leven door maximaal twee tussendoortjes per dag te eten’. De eerder genoemde ‘Ik wil efficiënter werken’ is ook zo’n vage doelstelling. Je kan op verschillende manieren invulling geven aan je gevoel om efficiënter te werken, bijvoorbeeld door te zeggen ‘Ik besteed iedere dag maximaal een half uur aan het verwerken van mijn nieuw binnen gekomen e-mail’. Hoe concreter jij je eigen voornemen maakt, hoe groter de kans dat je hem kunt waarmaken.
Liever een kleine stap die lukt…
… dan een grote die je niet haalt. Opeens alles anders doen is natuurlijk niet realistisch. Van nooit sporten naar het drie keer in de week hardlopen ga je echt niet lang volhouden. Waarom niet beginnen met twee keer in de week wandelen in je lunchpauze? Liever een klein voornemen dat vol te houden is dan een groot voornemen dat je na drie dagen al opgeeft. En het behalen van kleine, realistische doelen stimuleert ook nog eens om je gedrag vol te houden!
Dus, zet je goede voornemen om in een actie en start met het uitvoeren van een klein, concreet doel. Uiteindelijk brengen alle kleine stappen die je neemt je daar waar jij heen wilt…