We zijn optimistische planners. Dus bedenk ik regelmatig dat ik ‘even’ iets doe en voor ik het weet is het ineens een uur later. Of ik laat me verleiden om ‘even’ te helpen en ben vervolgens een halve dag bezig.
Stap jij ook regelmatig in de valkuil van het ‘even’? Twee handige tips om je niet meer te laten verleiden door het woord ‘even’.
Tip 1: Splits werkzaamheden op in deelactiviteiten
Als je net als ik ook een optimistische planner bent, dan duren activiteiten vaak langer dan je van tevoren dacht. Om je eigen optimisme in te dammen, helpt het om je klus te verdelen in de verschillende deelactiviteiten. Schat dus niet in hoeveel tijd je nodig hebt om boodschappen te halen, maar kijk eerst naar wat je daarvoor allemaal moet doen: het opstellen van een boodschappen lijstje, het zoeken naar je tas, je kortingsbonnen zien te vinden, die fietsbanden oppompen, geld pinnen, naar de winkel fietsen etc.
Op deze manier krijg je beter overzicht wat er allemaal onder het ‘even doen’ valt en kun je beter inschatten hoeveel tijd je voor alle deelactiviteiten apart en de klus in zijn totaliteit nodig hebt.
‘pizzapunten-techniek’
De ‘pizza-punten-techniek’ kan je hier ook bij helpen. Het idee van deze methode is om je projecten op te delen in kleine werkzaamheden. Blok bijvoorbeeld geen vier uur om je website te herschrijven, maar reserveer een half uur in je agenda om een eerste pagina van nieuwe tekst te voorzien. Of zoek dagelijks één ordner uit als je je werkplek wilt uitmesten. Je kunt hier meer lezen over de truc om je werkzaamheden op te delen.
Mij helpt de pizza-techniek overigens ook om lastige klussen niet langer uit te stellen…
Tip 2: Zeg niet meteen ‘ja’
Ben jij ook geneigd om meteen op een verzoek van een ander in te gaan? Niet doen! Zeg niet meteen ‘ja’, want voor je het weet zit je opgescheept met iets wat je niet wilt (en wat je ook nog eens een hoop tijd kost). Ben je vooral ook bewust van het zogenaamde emotionele appel, zoals ‘Wil jij even met mee meedenken, je hebt altijd van die goede ideeën?’. Zeg je ‘ja’ op dit verzoek, dan ben je voor je het weet een uurtje verder.
Krijg je daarom een verzoek van een ander, neem dan altijd bedenktijd. Al is het maar een paar seconden. Ga voor jezelf na hoeveel tijd het je kost (hiervoor kun je tip 1 gebruiken) en bepaal of je er tijd voor vrij hebt of, ook niet onbelangrijk, er tijd voor vrij wilt maken.
Overigens, je mag ondanks je eerdere ‘ja’ altijd terugkomen op je beslissing en later alsnog ‘nee’ zeggen!
Schrap ‘ff’!
Dus schrap de tekens ‘ff’. Want ‘even’ duurt over het algemeen langer dan je denkt…