De AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) is niet zo populair onder zzp’ers. Deze verzekering heeft namelijk de naam te duur te zijn. En daarom sluiten we hem collectief niet af. Het CBS becijferde een aantal jaar geleden dat slechts 1 op de 5 zzp’ers een AOV had afgesloten. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid becijferde dat 1 op de 3 zzp’ers een AOV heeft . Een iets positievere uitkomst, maar het betekent nog steeds dat bijna 70% van de zzp’ers niet is verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dat is echt gigantisch veel als je beseft dat 70% van de zzp’ers dus bij ziekte of arbeidsongeschiktheid zijn koophuis uit moet, wellicht de auto moet verkopen en uiteindelijk in de bijstand zal belanden.
In dit artikel benoem ik de 3 meest genoemde argumenten om geen AOV af te sluiten en ik geef je 7 tips hoe je een betaalbare AOV af sluit. En heb je al een AOV, lees dan tip 6!
De 3 belangrijkste redenen waarom we collectief geen AOV afsluiten:
De AOV is te duur
De AOV is inderdaad geen goedkope verzekering. Afhankelijk van je leeftijd, je achtergrond, je vak en je wensen, kost de verzekering al snel tussen de € 80 en € 400 per maand.
Maar jezelf verzekeren zou onderdeel moeten zijn van je financiële plan. Als je geen geld hebt om jezelf te verzekeren of om te sparen voor de oude dag, dan is je bedrijf eenvoudigweg niet winstgevend genoeg.
Daar komt bij dat de premie fiscaal aftrekbaar is. De fiscus betaalt dus tot 50% mee.
Ik zet zelf wel geld apart
Uitaard kun je zelf geld apart zetten. Je kunt wellicht voldoende apart zetten om zes maanden, zelfs een jaar, te overbruggen. Maar als je echt arbeidsongeschikt raakt, en die situatie duurt járen of zelfs levenslang, dan moet je toch snel een tonnetje of wat achter de hand hebben.
Ik word niet ziek
Feit is dat zzp’ers veel minder vaak ziek worden dan hun collega’s in loondienst. Dat is ook niet zo gek. Een zzp’er doet eerder iets waar hij echt blij van wordt en een zzp’er kan tot op bepaalde hoogte in veel meer vrijheid keuzes maken. Maar bij arbeidsongeschiktheid hebben we het niet over een griepje. Dan hebben we het ook over ziektes (of ongelukken) die we allemaal kunnen krijgen. Ziektes die niet binnen een paar weken over zijn.
Kies je er voor om wel een AOV af te sluiten? Dan geef ik je hier 7 tips hoe je deze betaalbaar houdt.
Auteur: Femke Hogema