Je probeert het zo regelmatig mogelijk te doen: geld op zij zetten op een spaarrekening voor ‘later’, als dat beruchte appeltje voor de dorst. Als je er over nadenkt, is het misschien niet de beste manier. De spaarrente die je op veel spaarrekening krijgt is zeker de afgelopen jaren lager dan de inflatie. Dat betekent dat het leven elk jaar zo’n twee procent duurder wordt, terwijl je spaargeld elk jaar iets minder waard is.
Beleggen
Wat zou je er aan kunnen doen om dat verlies in koopkracht zeker op de lange duur tegen te gaan?
Eén van de mogelijkheden is starten met beleggen. Een voorzichtige manier van beleggen kan je al snel een redenement van 3% opleveren, waardoor je geld in elk geval zijn waarde behoudt.
Beleggen lijkt nog steeds een mannending, maar het aantal vrouwen dat actief handelt op de beurs neemt de afgelopen jaren toe. Volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken behalen ze zelfs betere rendementen, ook in de crisisjaren. Een reden daarvoor is dat vrouwen minder emotioneel zijn dan mannen als het op beleggen aankomst. Vrouwen nemen minder risico’s en spreiden het oer verschillende beleggingen. Ze handelen minder en kiezen eerder voor lange termijn beleggingen in traditionele ondernemingen. Omdat vrouwen minder zelfverzekerd zijn dan mannen wanneer het op beleggen aankomt, oriënteren zij zich ook breder en schakelen zij eerder een adviseur in.
Risico blijft bij beleggen
Beleggen klinkt zo heel mooi, maar houd er rekening mee dat je ook risico loopt. Beleg dus alleen geld dat je de komende jaren niet nodig hebt. Als het tegen zit, verliest je geld meer waarde dan wanneer je het op je spaarrekening. En in het slechtste geval raak je je hele inleg kwijt. Bij aandelenkopen.nl kun je meer informatie vinden over beleggen in aandelen.
Moderne variant van beleggen in vreemde valuta: de cryptomunt
De afgelopen tijd stonden de media vol met verhalen over de Bitcoin. Maar er zijn ook andere cryptomunten die je zou kunnen aanschaffen in de hoop dat zij in de toekomst net zo’n groei doormaken als de Bitcoin. Eén ervan is de Ripple. Je kunt hem niet helemaal vergelijken met andere type cryptomunten. Het systeem voor de Ripple is namelijk door banken ontwikkeld en wordt door hen gebruikt. Qua marktwaarde staat de Ripple momenteel op de derde plaats, na de populairdere en bekendere munten als de Bitcoin en de Ethereum. Besluit je om een Ripple te kopen, dan kan het zijn dat deze cryptomunt de komende maanden net zo’n vlucht neemt als de Bitcoin momenteel doet en je geld in korte tijd snel meer waard wordt. Zo wordt je appeltje voor de dorst gauw groter!