Wie kent de mythe van het Paard van Troje niet? De Grieken nemen na een lange oorlog de stad Troje in door een list: ze schenken aan de Trojanen een houten paard om zo op slinkse wijze hun leger de stad binnen te smokkelen. Terwijl de Trojanen denken gewonnen te hebben en hun overwinnigsroes uitslapen, klimt een een klein leger uit het paard om de stadspoort voor het Griekse leger open te zetten en zo de stad alsnog in te nemen.
Dorifel
In augustus diende zich weer een moderne, digitale versie van het paard van Troje aan: het computervirus Dorifel, waarmee computersystemen van diverse gemeenten en bedrijven werden geïnfecteerd. Een virus dat, net als het Paard van Troje, heimelijk onze computer binnenkomt, verpakt in een programma of een link. Open je een dergelijke link, dan installeert het virus zich op je computer. En net zoals de oude Grieken de stadspoort openzetten, zo zorgt het virus ervoor dat er een opening in je computer ontstaat, een achterdeur.
Gevaar van virussen
Wat is de nu precies het gevaar van dit virus, dat naar analogie van het verhaal uit de Griekse oudheid, Trojaans paard wordt genoemd of in de Angelsaksische literatuur simpelweg Trojan? Meestal levert het geen grote problemen op voor het functioneren van je computer. Het doel van de hacker is vaak je gebruikersnamen en je wachtwoorden te achterhalen, ook wel phishing genoemd. Op die manier probeert de hacker bijvoorbeeld toegang tot je bankrekening, creditcard of email te krijgen.
Trojan via mail
Hoe zorg je ervoor dat je niet zo makkelijk een slachtoffer wordt van een Trojaans paard? Computer criminelen maken soms gebruik van een mail waarin ze zich voordoen als de bank of een cadeau aanbieden dat meestal te mooi is om waar te zijn. Je herkent deze mail vaak aan de volgende punten:
- De mail bevat fouten in de grammatica en de spelling
- De mail is onpersoonlijk, niet direct aan jou gericht. De aanhef is vaak ‘Geachte klant’, ‘Beste gebruiker’ etc.
- Er wordt (dreigend) gewaarschuwd: als je niet direct reageert, gaat je kans op het cadeau verloren, je computer doet het niet meer of je hebt geen toegang meer tot de dienst
- Je wordt gevraagd in te loggen bij je bank- of mailaccount via een link in de mail
Deze laatste methode wordt vaker door hackers gebruikt om je te misleiden via de mail. Klikkend op de link die je tegenkomt in de mail, denk je doorgestuurd te worden naar een vertrouwde site waar je zonder nadenken je gegevens zou kunnen intikken. In werkelijkheid wordt je naar een site van de hacker gestuurd, die zijn uiterste best heeft gedaan de vertrouwde site te imiteren. Om dze vorm van ‘phising’ te voorkomen is het verstandig altijd zelf het webadres van de afzender in je browser te tikken.
Trojan via sites
Soms worden Trojaanse paarden verspreid via websites. Ook hier wordt je gelokt met de mededeling dat je cadeaus kunt winnen zoals een I-pad of een auto. Je vindt ze op websites waar een klein venster verschijnt met de mededeling dat je zojuist iets hebt gewonnen en de uitnodigende tekst “klik hier voor meer informatie”. Vooral pornosites zijn berucht als het om de verspreiding van deze virussen gaat.
Wat je verder zelf kunt doen
Om ervoor te zorgen dat je computer niet makkelijk ten prooi kan vallen aan een virus is het een absolute must een goede virusscanner op je computer te hebben. Tevens is het van belang dat je je computer en je browsers up to date houdt.
Tot slot is er deze site met leuke voorbeelden van mailtjes die je misleiden. En als je wil weten of je computer voldoende beveiligd is kijk dan op deze site of deze.