‘Schrijf eens een blog over ‘de cloud”, wordt mij regelmatig in het oor gefluisterd. Of ik niet even kan uitleggen wat je ermee kunt doen, wat de voor- en nadelen zijn en wat de gevaren. Natuurlijk kan ik er iets over schrijven, maar heeft u dan even? De cloud is een wereld op zich. Het is een virtuele wereld, waar computers met elkaar verbonden zijn, waar je foto’s en documenten kunt opslaan, software kunt gebruiken, zodat de email ook op je telefoon aankomt, waar je openbare en strict afgescheiden systemen vindt, waar je je eigen kluis kunt inrichten en nog veel meer.
De cloud pluspunt: makkelijk delen
De voordelen zijn te over. Stel, je hebt een groot feest georganiseerd en leuke foto’s gemaakt die je met je gasten wilt delen. Wat is er dan handiger dan de foto’s in de cloud te zetten (bijvoorbeeld picasaweb van google) en je gasten toegang tot het album te geven? Dit is niet alleen snel, maar scheelt enorm in de ruimte in je mailbox. Bovendien wie kent het niet, mailtjes die terugkomen omdat ze te groot waren voor de ontvanger?
Een ander voorbeeld is het maken van één document door meerdere personen die zich op verschillende plaatsen bevinden. Samen in de cloud aan een document werken betekent dat je in de zijlijn kunt chatten om iets te overleggen, je altijd over de meest recente versie beschikt en iedereen die er bij moet kunnen toegang tot het document heeft.
De cloud pluspunt: geen extra bedrijfskosten
Software is tegenwoordig complex, kost veel rekenwerk en opslag en we zijn gewend om méér dan alleen Word Perfect 5.1 te gebruiken. Grote bedrijven kunnen het zich permitteren om een eigen ICT-dienst en rekencentrum er op na te houden zodat zij faciliteiten kunnen bieden aan hun personeelsleden. Voor kleine bedrijven of voor Jan-en-alleman is dit niet meer te behappen. Zonder diensten van de cloud af te nemen kom je eigenlijk niet meer vooruit.
De cloud pluspunt: internetkassa
Voor bedrijven in het algemeen en voor startende ondernemers in het bijzonder heeft de cloud als groot voordeel dat je geen software hoeft te kopen. En het is schaalbaar, dat wil zeggen dat je makkelijk de capaciteit van je dienstverlening kunt aanpassen.
Een leuk voorbeeld van cloud computing is de zogenaamde internetkassa. Voorheen was je min of meer verplicht een dure kassa aan te schaffen met software en een onderhoudscontract voor eveneens een aanmerkelijke som afsluiten. Tegenwoordig heb je dankzij de cloud al voor een luttel bedrag per maand een internetkassa. Het enige wat je dan wel nodig hebt is een internetverbinding. De kassa zit in de cloud, heeft dus altijd de nieuwste software versie en je kunt onbeperkt uitbreiden naar meerdere kassapunten. Handig als je er voor de decemberdrukte “even” een extra kassa bij wilt zetten. Voor wie meer wil zien, neem een kijkje op www.wallmob.com of op bij het Nederlandse bedrijf www.sweebr.com.
De cloud minpunt: Gebruik van gegevens
Naast de voordelen zijn er uiteraard ook nadelen. De bedrijven die dergelijke diensten gratis aanbieden, moeten ook hun inkomsten genereren. Dat betekent dat je ofwel wordt lastig gevallen met reclame, ofwel dat jouw gegevens worden gebruikt voor bijvoorbeeld marketing doeleinden. Dat laatste is niet voor iedereen een optie, bijvoorbeeld wanneer het om medische gegevens gaat.
Gegevens in de cloud zijn lang niet altijd even goed beschermd. Ben je kunstschilder en zwerft de foto van jouw nieuwste kunstwerk over het internet, dan hoeft dat niet erg te zijn. Ben je fotograaf en jouw heel speciale foto is in bezit van Jan-en-alleman, dan kan dat een inkomstenderving voor je betekenen. Gelukkig bestaat er ook programmatuur om je bestanden te versleutelen (encrypten) voordat je ze in cloudopslag zet. Een voorbeeld is boxcryptor die de bestanden op jouw systeem versleutelt en ze dan uploadt. Pas wel goed op: raak nooit je encryptie-wachtwoord kwijt, want je bent de enige die ze kan decrypten!
De cloud minpunt: onbereikbaarheid
De aanbieder van de cloud diensten kan soms niet bereikbaar zijn. Dit kan omdat er een storing is bij jouw internetprovider, maar ook omdat de dienst zelf niet beschikbaar is.
Kortom:
Cloud computing biedt veel mogelijkheden, maar kijk voor je een contract afsluit even in de voorwaarden wie eigenaar van de data wordt, bedenk van welke gegevens je een back-up elders nodig hebt en onderzoek de garanties die worden gegeven ten aanzien van de beschikbaarheid van de dienst. Maar vooral: bedenk welke gegevens nooit openbaar mogen worden en zet deze uitsluitend in versleutelde vorm in de cloud.