Vorige maand kreeg ik via vrouwen-ondernemen.nl bericht van een bedrijf dat is beboet voor het gebruik van teksten van een andere site. Teksten inclusief bronvermelding en linken naar de site. Raar maar waar: ja, dat is inderdaad verboden en kan je letterlijk duur komen te staan: in dit geval zelfs €2.700. Voor mij een goede aanleiding om te schrijven wat wel én wat niet mag in het land van internet-content en hoe je het best dergelijke situaties kunt aanpakken.
Linken leggen en bestaande content
Linken naar een andere site mag altijd en kan bijzonder nuttig zijn voor zowel je eigen website als de site waar je naar toe linkt. Het gebruiken van plaatjes, teksten, grafieken van andere sites (we spreken liever van “content”, dan heb je alles in één keer benoemd) mag echter niet zonder overleg en goedkeuring van de eigenaar van die site. Mijn advies: treed met de eigenaar van de andere site in contact. Leg uit waar je mee bezig bent en dat je naast linken, graag gelinkt wil worden en geef aan welke teksten of plaatjes je wilt gaan gebruiken. Aan de hand van de reactie die je krijgt kun je wel of niet verder gaan. In de praktijk blijkt dat je in sommige gevallen helemaal geen reactie krijgt. In dat geval stuur je er nog een beleefd briefje achteraan waarin je vermeldt wat je gebruiken wilt en dat, wanneer je niets hoort, je ervan uitgaat dat dit toegestaan is.
Copyright symbool
Vervolgens ga je lekker aan de slag met je site en met publiceren, nadat je nog even goed gecontroleerd hebt of je geen “copyright” symbool kunt ontdekken. Je zou daarna alsnog een rekening kunnen ontvangen van de geciteerde site. Schrijf dan een briefje dat er een misverstand is en dat je de informatie onmiddellijk hebt verwijderd. En heel misschien ontvang je zelfs een zogeheten “take down notice”. Dat laatste systeem is gebaseerd op een Amerikaanse wet uit 1998, een uitbreiding op de auteurswet in het kader van de nieuwe technologiën. Als je deze ‘notice’ ontvangt, zou ik adviseren de gewraakte content te verwijderen, omdat de kosten om te procederen niet opwegen tegen de kans een dergelijk proces te winnen.
Het gebruik van jouw content regelen
Tot nu toe hebben we het gehad over hoe jij omgaat met het gebruiken van content van een ander. Maar het is ook goed om na te denken over de gevolgen van gebruik van jouw content door anderen. In de eerste plaats heeft het zin een zogeheten “disclaimer” op je site te plaatsen, waarmee je je vrijwaart voor de gevolgen van linking. Immers, het internet is telkens in beweging, je hebt er waarschijnlijk niet de middelen of de tijd voor de sites waarnaar jouw site linkt, telkens te controleren. De disclaimer: “Wij zijn niet verantwoordelijk voor pagina’s waarnaar wordt verwezen” is wellicht nuttig.
Creative Commons licenties
Ten tweede, je wilt zelf ook graag van de toename in internetverkeer meegenieten als jouw content wordt gelinkt. Ik maak daarbij graag gebruik van een zogeheten “Creative Commons” licentie. Dit is een soort tussenvorm tussen het wat ouderwetse auteursrecht en het compleet afzien van de rechten op je creatieve producties. “Creative Commons” licenties zijn weliswaar ook een Amerikaanse uitvinding, maar worden ook na de affaire Adam Curry in Nederland rechtsgeldig bevonden. Adam Curry had foto’s van zichzelf gepost onder deze licentie, met als beperking dat commercieel gebruik van de foto’s niet was toegestaan. Het tijdschrift Weekend, dat de foto’s had gebruikt werd vervolgens door de Nederlandse rechter vermaand.
Er zijn meerdere licenties mogelijk. Persoonlijk vind ik deze, waarbij je commercieel gebruik niet toestaat en gebruikers verplicht jouw bijdrage te vermerken, het meest plezierig. De logo’s vind je hier en kun je zonder problemen op je site gebruiken.