Waar denk jij aan als je het woord ‘filler’ ziet staan? Vast aan die vloeibare, gelachtige substantie die cosmetische artsen injecteren in bijvoorbeeld het gezicht om rimpels of plooien glad te strijken en lippen op te vullen. Veel vrouwelijke ondernemers met een webshop zullen echter een heel andere associatie hebben bij het woord. Zij denken waarschijnlijk eerder denken aan het opvulmateriaal van verpakkingen waarmee ze bestellingen naar klanten verzenden. En over dat laatste type fillers kun je hieronder meer lezen.
Eerst nog even wat over verpakkingen zelf
Om je producten zo onbeschadigd mogelijk en netjes bij klanten te krijgen, is het belangrijk ze goed te verpakken. Niet alleen om retourzendingen van kapotte artikelen te voorkomen, maar ook omdat beschadigde verpakkingen niet echt een goed visitekaartje van je webshop zijn.
Qua verpakkingsmateriaal kiezen de meeste webshopeigenaren meestal voor papier of karton. Het is een van de meeste duurzame keuzes, omdat het goed te recyclen is en ook veelal gerecycled wordt.
Tips voor opvulmateriaal van verpakkingen
Om onnodig veel ruimte-inbeslagname tijdens het transport te voorkomen, is het verstandig een verpakking te kiezen die zo goed mogelijk aansluit op het artikel of de artikelen die je verstuurt. Natuurlijk zal dit niet altijd helemaal mogelijk zijn: lang niet alle artikelen hebben een vorm die precies in een doos past. Om in diegevallen de kans op beschadiging van het artikel te verkleinen, is het belangrijk dat je de lege ruimte eromheen opvult. In het verleden koos men dan vaak voor piepschuim of plastic. Tegenwoordig is het meest gebruikte materiaal opvul papier. Een duurzamere keuze, omdat de ontvanger dit gemakkelijk samen met de kartonnen doos kan recyclen. Zo zet je met bijvoorbeeld fillpak (weer) een stapje dichter richting circulair ondernemen. Zonder dat het grote investeringen of veranderingen vraagt.
Zo duurzaam mogelijk verzenden
Duurzaamheid vormt binnen steeds meer onderdelen van een onderneming een belangrijk aspect. Hoewel papier en karton een relatief duurzame keuze qua verpakkingsmateriaal en opvulmateriaal zijn, is er vaak nog ruimte om duurzaamheid verder door te voeren.
• Minimaliseer het gebruik van verpakkings- en opvulmateriaal zoveel mogelijk. Kan een product ook prima in de fabrieksverpakking verzonden worden? Doe dat dan!
• Let echter ook op dat het verpakkingsmateriaal wel voldoende beschermt. Een retourzending vanwege beschadiging draagt uiteraard absoluut niet bij aan de ecologische voetafdruk van de zending
• Kies voor gerecycled of biologisch afbreekbaar verpakkings- en opvulmateriaal
• Gebruik zoveel mogelijk hetzelfde materiaal om recyclen te vereenvoudigen
• Kies tenslotte bij voorkeur voor hersluitbare verpakkingen die klanten zelf kunnen hergebruiken voor eigen verzendingen of voor de retourzending
Heb jij wel eens met een kritische blik naar je verzendingen gekeken? Zoals je leest zijn er diverse mogelijkheden, die je verzendingen een stuk duurzamer maken!